Administrativní a komerční budova v Lanškrouně

Administrativní a komerční budova v Lanškrouně

(8. 7. 2008)

 
 
 
 

Administrativní a komerční budova v Lanškrouně

Fotogalerie ke článku (8)

Polyfunkční budova v Lanškrouně

Polyfunkční budova v Lanškrouně

Polyfunkční budova v Lanškrouně - pohled z náměstí

Polyfunkční budova v Lanškrouně - pohled z náměstí

Situace (dům na rohu)

Situace (dům na rohu)

Polyfunkční budova v Lanškrouně

Polyfunkční budova v Lanškrouně

půdorys - 1. NP

půdorys - 1. NP

půdorys 2.NP

půdorys 2.NP

řez

řez

řez

řez
Celá fotogalerie (8)

Administrativní objekt v historickém centru města Lanškroun.

Adresa: náměstí J. M. Marků, Lanškroun
Investor: JUDr. Radomil Macek
Autoři: Přemysl Kokeš, Mikuláš Medlík
Projektant: ai5, FATY — Miloslav Fadrhons
Profese: Zdeněk Číž, Vladimír Loučný
Dodavatel: Chaloupka, v. o. s., Žamberk
Termíny: projekt 2003-2004, realizace až 2004-2005
Plocha stavebního pozemku: 271 m2
Zastavěná plocha: 155 m2
Celková podlahová plocha: 365 m²
Celkový obestavěný prostor: 450 m3

Nosná konstrukce: stěnový systém z PTH, stropy SPIROLL Goldbeck, ocelové prvky a překlady. Zavěšená atypická skleněná stěna. Atrium s zahradou a stromkem — ŽBT prefabrikáty a monolit
Konstrukce podlah: lité podlahy, laminát, dlažba
Výplně otvorů: eurookna (transparentní parapet)
Izolace: fasáda PTH+XPS
Střecha: plochá, asf. izolace
Příčky: YTONG

Autor fotografií: Radek Lepka


Administrativní objekt v historickém centru města je novostavbou v prostoru, kde v minulosti stály dva domy. Po jejich odstranění byl na jejich místě léta parčík — “tújoviště”.
V počátečním konceptu hmota budovy dosahovala až na úroveň dvorní fasády sousedního domu. Během projektování došlo k jejímu zmenšení na stávající hloubku s tím, že zbytek pozemku je zachován i nadále jako stavební parcela pro dostavbu navazující části. Ta by měla vhodně dořešit prostor kolem křížení ulic. Z urbanistického pohledu by bylo ideální dostavět též chybějící část uliční fronty kolmé ulice. Vzhledem k nejednoduchým majetkovým a právním podmínkám lokality vnímáme stavbu jako počáteční impuls k optimálnímu dořešení celého prostoru.
Snažili jsme se naplnit tradiční schéma domu současným obsahem a navázat na měřítko okolí. Doplnit chybějící.
Tvar ovlivnila výrazně nutnost přizpůsobit se dodatečně umístěným oknům ve štítové stěně sousedního domu pomocí atrií.
Skleněná část fasády do náměstí je průsvitná, večer prozrazuje stromek v atriu stíny jeho koruny. Před okny je skleněná deska zábradlí s madlem.
Dům je rozdělen na úzkou a nízkou část se skleněným průčelím a na druhou, širší a vyšší nárožní část. V úzké části je schodiště a obslužná chodba. Ostatní část půdorysu je v maximální míře volná pro flexibilní využití.
Přízemí je členěno do dvou stavebně oddělených prostor. Prodejny se vstupem z podloubí a vstupní haly s navazujícím schodištěm. V 2. NP a 3. NP jsou kanceláře, přístupné z podesty schodiště.
Stavbu by ještě měla doplnit zatím nerealizovaná zelená střecha a zamýšlené kamenné nárožníky, navazující na místní tradici.

Stavba získala ocenění:
Stavba Pardubického kraje 2006
Cena Klubu Za starou Prahu 2008


Publikováno ve Stavbě č. 6/2006

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

17. 1. 2022 23:24:11

Re: Re: FN Ostrava.

Mimina?

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz