Hotel Lánchíd 19, Budapešť

Hotel Lánchíd 19, Budapešť

 
 
 
 

Hotel Lánchíd 19, Budapešť

Fotogalerie ke článku (21)

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Hotel Lánchío 19, Budapešť

Suterén

Suterén

Přízemí

Přízemí

2. NP

2. NP

3. NP

3. NP

8. NP

8. NP

Příčný řez

Příčný řez

Podélný řez

Podélný řez
Celá fotogalerie (21)

Adresa: Budapest I., Lánchíd u. 19-21
Investor: Duna Resort KFT.
Architekt: László Benczúr, Péter Sugár
Spolupráce: László Kara
Interiér: László Benczúr, Miklós Weichinger
Interaction and glass Designer: Szövetség 39, Nextlab
Statika: Attila Hernád
Dodavatel: Market ZRT
Plocha pozemku: 530 m2
Podlahová plocha: cca 3500 m²
Projekt: duben 2004 — prosinec 2006
Realizace: duben 2006 — srpen 2007
Náklady: 6,8 miliónu euro
Vnitřní vybavení pokojů svěřil investor firmě Defo.
Autor fotografií:  Tamás Bujnovszky, archiv architektů

Z autorské zprávy
László Benczúr

Autoři
Architektonické řešení hotelu Lánchíd 19 vzešlo ze spolupráce dvou ateliérů. KBDesign (László Benczúr) a Radius Architects (Péter Sugár, spolupráce László Kara) se původně nezávisle na sobě zúčastnily architektonické soutěže. Ve výsledku jury doporučila jejich spolupráci.

Lokace a budova
Ulice Lánchíd se nachází v bezprostřední blízkosti budapešťského hradu. Před druhou světovou válkou byla oddělená od Dunaje řadou honosných palácových budov, na jejichž místě se nyní nachází úzký parčík. Architektura zde stojících domů jen stěží splňuje nároky na nábřežní bulvár. Původně na místě hotelu stál jednoposchoďový dům z 19. století bez významnějších architektonických kvalit.
Novostavba hotelu sousedí s eklektickým domem na levé straně, na straně pravé je dům v modernistickém stylu. Oba tyto styly jsou příznačné pro budapešťskou architekturu a s oběma jsme chtěli vést dialog, a to zdůrazněním struktur vertikálních i horizontálních. Cílem projektu bylo zároveň vyzdvihnout veřejný charakter budovy. Slouží tomu zdůraznění vstupního patra přes dvě poschodí (piano nobile) a také vytvoření poloveřejného prostoru podloubí před lobby.

Atrium
Na řešení společných prostor jsme kladli výjimečný důraz. Interiér je zorganizovaný kolem atria, jež prochází celou výškou budovy a spojuje lobby se skleněnou střechou, zahradou ve dvorku s výhledem na Hrad, restaurací a barem. Jedna ze stěn atria je celá obložená dřevem a tvoří vnitřní fasádu se vstupy do pokojů. Od postranní chodby k nim na jednotlivých poschodích vedou nepravidelně rozmístěné lávky.

Fasáda
Interaktivní skleněná fasáda tvoří vizitku hotelu výrazně viditelnou od strany Pešti. S její pomocí budova komunikuje s městem a řekou.
Původní idea použít pohyblivé skleněné lamely a měnící se LED osvětlení získala konkrétní obrysy po konzultacích s interaction designers (Nextlab) a s návrháři skla a grafiky (Szövetség 39). Inženýrskou stránku řešení fasády měl na starost maďarský tým z firmy Hidromatic.
Jednotlivé lamely fasády lze otočit o 360 ° a následně odsunout. Jejich poloha je řízena pomocí meteo-senzorů na střeše, jež regulují rychlost pohybu: za klidného počasí se fasáda pohybuje pomaleji, za větrného rychleji. Host může ovládat šest panelů před svým pokojem, po dvou hodinách systém tuto intervenci „přepisuje“.
Lamely jsou na jedné straně opatřeny potiskem, jenž z různých vzdáleností tvoří různé obrazce — z dálky jednotlivé pixely tvoří obraz zvlněné vodní hladiny, zatímco z blízka jsou to například motýli či ryby. Revers každé lamely je opatřen rytinou, jež dohromady s ostatními tvoří otisk prstu velký 21x16 metrů.

Publikováno ve Stavbě č.5/2008

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Komerční stavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.