Krists Karklins & ArhitektÅ«ras Birojs: administrativní budova pro Samrode, Lotyšsko

Krists Karklins & ArhitektÅ«ras Birojs: administrativní budova pro Samrode, Lotyšsko

(4. 12. 2012) Přístavba k sídlu stavební firmy Samrode v lotyšském městě Ventspils

 
 
 
 

Krists Karklins & ArhitektÅ«ras Birojs: administrativní budova pro Samrode, Lotyšsko

Přístavba k sídlu stavební firmy Samrode v lotyšském městě Ventspils


 

Návrh přístavby k sídlu stavební firmy Samrode v litevském městě Ventspils je založen na přání klienta a projektantů vytvořit kompaktní a soudobý architektonický objekt, který udržuje harmonický a komplementární vztah s historickým centrem města.

Koncepční příběh této stavby se zakládá na třech cílevědomých krocích návrhu v odpovědi na příležitosti i omezení daná místem. Z hlediska urbanistického je hmota budovy určena předchozími obrysy muničního skladu a dřevěného přístřešku, které tu stávaly. Tvar nové budovy sjednocuje pestrou geometrii těchto objemů do soudržné stavební formy a současně zlepšuje pěší komunikace kolem budovy a prostorové vztahy s dalšími budovami v bloku.



Výběr materiálů pro „Samrode“ také vychází z historie. Tradiční stavební techniky jsou ovšem reinterpretovány tak, aby vyhovovaly dnešní estetice a přispěly k nepochybně současnému charakteru stavby.

Zmíněna by měla být zvláště průhledná skladba cihel hlavní fasády - technika, která umožňuje kombinovat blízkou vizuální podobnost s předchozím neprůhledným cihelným skladem s požadavkem na denní osvětlení moderní kancelářské budovy a její vzhled.



Mezi prostory interiéru jsou zajištěny přímé optické kontakty, a zrovna tak mezi interiérm a bezprostředním okolím budovy. Ať už se člověk dívá oknem s velkorysými proporcemi nebo skrze transparentní opláštění, výsledný vizuální efekt vypovídá o vrstvené prostorové kompozici a hloubce.



Architekti: K.Karklins & A. Birojs – FORMA
Místo: Ventspils, Lotyšskoa
Tým autorů projektu: Krists KÄ?rkliÅ?š, InÄ?ra KÄ?rkliÅ?a, JÄ?nis ZaharÄ?ns, Lauris ZaharÄ?ns, Juris Križanovskis
Realizace: 2012
Plocha: 600 m2
Foto: Indriķis Stūrmanis

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz