Rekonstrukce přízemí činžovního domu na vzorkovnu nábytku

Rekonstrukce přízemí činžovního domu na vzorkovnu nábytku

 
 
 
 

Rekonstrukce přízemí činžovního domu na vzorkovnu nábytku

Fotogalerie ke článku (9)

Půdorys

Půdorys
Celá fotogalerie (9)

Adresa: Písecká 15, 130 00 Praha 3
Klient/Investor: TECNO LINE INTERIER, spol. s r. o.
Architekt/Projektant: L. Sekal, A. A. L. S. — atelier architektury
Dodavatel: TECNO LINE INTERIER, spol. s r. o.
Projekt SP: 11/2001
Realizace: 03/2002
Zastavěná plocha: 160 m2
Celkový obestavěný prostor: 560 m3

V činžovním domě z meziválečného období, průměrné stavitelské produkce, bylo třeba vybudovat v přízemí vzorkovnu prodejce moderního nábytku

TECNO LINE.


Objekt má v přízemí železobetonovou skeletovou konstrukci s vyzdívkami z plných cihel. Přízemím procházejí komínová tělesa. V prostorách byla před rekonstrukcí prodejna maso — uzeniny — se zázemím včetně chladicích boxů. Stavebně byl objekt v dobrém technickém stavu.
Požadavkem investora bylo maximálně využít nabízenou podlahovou plochu, zvětšit prodejní plochu a minimalizovat stavební práce.
Návrh proto respektoval veškeré nosné konstrukce a komínová tělesa, došlo k vybourání pouze výplňového zdiva. Podlaha (z kvalitního broušeného teraca) byla v přední části rovná, v zadní části pak vyspádovaná ke gule. Po stavebním „vyčištění“ prostoru vznikl po obvodě dost členitý prostor se sloupy skeletu. Pro výstavní účely bylo nutno prostor zjednodušit, sjednotit a vytvořit neutrální pozadí pro vystavovaný nábytek.
Dále pak bylo vhodné vytvořit větší délku stěn a prostor přečlenit tak, aby bylo možno v samostatných částech vytvořit plochy s odlišným typem nábytku (kancelářský, bytový ap.).


NÁVRH:

Především byla přiznána a zdůrazněna skeletová konstrukce objektu, která se původně zcela ztrácela v systému příček.
Do očistěného prostoru s dominancí původního želbet. skeletu byl vložen kvádr — a to doslova, protože je nezávislý na stávajících konstrukcí — je položen 30 cm nad podlahou, nedosahuje do stropu, nekopíruje nosné stěny. Tento kvádr sjednocuje „rozbitý“ obrys plochy — vzniká jakýsi tunel, s podlahou ze smrkových palubek, s nižším stropem, než ve zbytku prodejny, i tento „tunel“ je výmalbou akcentován do tmavších odstínů neutrální šedi.
Tato část je určena pro expozici bytového nábytku. Tam, kde za stěnami vloženého kvádru zůstává volný prostor, byly v kvádru proraženy boční otvory — vznikly tak jakési niky — výlohy pro další rozšíření expozice.
Ostatní prostory zůstaly v původní, očištěné podobě.
Zde, kde se vystavuje kancelářský nábytek, jsou prostory výrazově chudší, neutrálnější, se zářivkovým osvětlením. Stropy a plochy stěn jsou pojaty jako dvě velká svítidla — stěny i strop jsou posety běžnými zářivkami, stínidlo, rozptylnou plochu pak tvoří odsazená vrstva jakéhosi papíru, na němž je upravená grafika loga firmy TECNO LINE.
Použité materiály jsou omezeny na nejjednodušší, lapidární druhy — jako kontrast k dokonalému provedení prodávaného sortimentu — sádrokarton, repasovaná původní teracová podlaha, smrkové palubky, naohýbané ocelové pláty, papír.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Komerční stavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.