Rodinný dům na Červeném kopci

Rodinný dům na Červeném kopci

Hornova ulice, Trutnov

(17. 8. 2015) Martina Rosová, Michal Rosa

   
 
 
 
 

Rodinný dům na Červeném kopci

Stavební pozemek se nachází na poměrně prudkém jižním svahu s přístupem ze severní strany. Navíc je území svázané dosti přísnou regulací, která omezuje výstavbu na rodinné domy se sedlovou střechou, jejíž hřeben musí směřovat kolmo na přístupovou komunikaci. Z pozemku je výhled na celý Trutnov.
Zadání se skládalo ze tří úkolů: Vyřešit funkční dům pro dvoučlennou domácnost s požadavkem na návaznost zahrady na obytné prostory. Navrhnout zastřešení venkovní vířivky tak, aby bylo součástí hmoty domu a nikoli přidanou pergolou. Architektonickým řešením vytvořit přidanou hodnotu, která v případě prodeje zvýší cenu a likviditu nemovitosti. S ohledem na orientaci pozemku vůči světovým stranám a na podmínky dané regulačním plánem byla zvolena kompozice dvou kvádrů, které na sobě leží a částečně se překrývají. Tato kompozice je také reakcí na svažitý pozemek a na předpokládaný provoz. Vstup je na úrovni druhého nadzemního podlaží, vstupní podlaží je využíváno méně, zejména návštěvami. Bydlí se v 1. nadzemním podlaží, které má přímý kontakt s jižní částí zahrady.
V 2. NP je kromě vstupní haly pracovna, pokoj pro hosty, koupelna a technická místnost. Hmota druhého podlaží má podélnou osu a také hřeben sedlové střechy orientován přibližně severojižním směrem, čímž je splněna požadovaná regulace. První nadzemní podlaží má podélnou osu orientovanou kolmo na osu 2. NP, tedy východně -západním směrem. Tato kompozice je výhodná, protože všechny obytné místnosti v obou podlažích mají okna jižním až jihovýchodním směrem. Hmota 2. NP navíc přesahuje přes část 1. NP, takže poskytuje zastínění terase a zastřešení vířivky. Hmota 1. NP byla navržena s plochou střechou – díky svažitosti terénu se ale tato střecha směrem od přístupové komunikace jeví jako terasa.
V návrhu se kladl důraz na propojení interiéru obytných místností a exteriéru a to zejména velkými prosklenými plochami v jižní fasádě. Způsob osazení domu do terénu za použití opěrné stěny z pohledového betonu má za následek, že z obytného patra se může vstoupit to prakticky rovinné obytné zahrady o ploše 540 m2 a to na pozemku, který má včetně stavby výměru 850 m2. Objekt při pohledu od přilehlé komunikace působí jednoduchým dojmem, plně se projeví při pohledu ze zahrady. Základní myšlenkou je kontrast dvou hmot a to nejen jejich vzájemnou polohou, ale i materiálového řešení.

Autorská zpráva

 

 Autor: ateliér ROSA – ARCHITEKT, Ing. arch. Martina Rosová, Ing. arch. Michal Rosa
Místo: Hornova ulice, Trutnov, Červený kopec

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2012

 
 
 
 
50.5705961
15.9088815
Rodinný dům na Červeném kopci

Rodinný dům na Červeném kopci
Hornova ulice
Trutnov

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.