Shift Architecture Urbanism: vertikální loft

Shift Architecture Urbanism: vertikální loft

 
 
 
 

Shift Architecture Urbanism: vertikální loft

Rekonstrukce tohoto bytu je součástí experimentu revitalizace starých a opomíjených předválečných budov, zahájeného městem Rotterdam.


betonový kuchyňský pult
design: shift architecture urbanism
architekti: oana rades a harm timmermans
dodavatel: jwk bouwteam, gerrit kooiker, ijzendoorn
konstrukce: b2co, richard fielt, ede
instalace: installatietechniek fred vd pol & zn., ede
podlahy: drt, oss
vestavěný nábytek: gerrit kooiker, gaby van den boom

foto: rene de wit

"Vertikálním loftem" je nazýván byt ležící v domě v centru Rotterdamu. Tato renovace je součástí experimentu zahájeného městem, jehož cílem je revitalizovat zanedbané předválečné budovy v centru města. Interiér byl úplně vykuchán, což majitelům bytu poskytlo volnou ruku k přeměně prostoru na domov podle vlastních představ. Úzký rámec dělnického domu se stal výhodou pro koncept bydlení s otevřeným plánem.

Na hlavní úrovni se nacházejí kuchyň a jídelna, které se otevírají do zadního patia. Cihlový povrch stěn, betonová podlaha a ocelové schodiště zachovávají industriální estetiku bytu, která nachází pokračování i v kuchyňském pultu a v designu osvětlení. Nadměrně velký kus vestavěného nábytku, kde je i knihovna, odděluje "veřejný" a soukromý prostor domácnosti.

Modulární policový systém prochází bytem od přízemí až do třetího podlaží jako prostorový piercing, který se odlišuje od zbytku bytu ořechovým povrchem.
Druhé podlaží je rozděleno fyzicky i vizuálně; různý povrch podlah vyznačuje plochu pracovní a odpočinkovou. Pracovna je rozpoznatelná díky zelenému polyuretanovému povrchu, kdežto obývák  a ložnice mají parketový vzor. Úzká spojovací chodba vede k samostatné toaletě.
Vestavěný kus o délce 9-10 metrů spojuje různé způsoby využití do jediného kusu nábytku, v němž jsou spotřebiče, knihy i oblečení. Jeho vertikální poloha umožňuje diagonální průhledy prostorem a nahrazuje střední nosnou stěnu původního domu. V horním podlaží se tento mišmaš proměňuje v průchozí skříň do ložnic.



úzká chodba k technické místnosti a toaletě














Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.