Zlínská radnice dokončila opravu Gahurova prospektu

Zlínská radnice dokončila opravu Gahurova prospektu

 
 
 
 

Zlínská radnice dokončila opravu Gahurova prospektu

(ČTK) - Zlínská radnice dokončila opravu Gahurova prospektu, prostoru před Kulturním a univerzitním centrem. Dříve neupravené prostranství se proměnilo v místo pro odpočinek a setkávání. Práce trvaly téměř půl roku, stály 16 milionů korun, řekl novinářům mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.


"Za Baťů se právě v těchto místech lidé potkávali během svého volna, takže vlastně obnovujeme tradici. Budeme rádi, když si lidé Gahurův prospekt znovu oblíbí, když zde začnou jezdit maminky s kočárky nebo posedávat či polehávat studenti,"
uvedl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Prostranství protínají nové zapuštěné chodníky, na jejich stěnách je instalováno osvětlení. Okraje jsou určené pro sezení. Celý prostor vyplnil nový trávník. Přibylo nové osvětlení i přechod ke Kongresovému centru a rektorátu Univerzity Tomáše Bati.

Lidé budou moci využít vodní pítka, místo hlídají dvě kamery městské policie. "Celý prostor je pokrytý signálem WiFi," podotkl primátorův náměstek Jiří Kadeřábek (Zlínská volba).

Přestavba Gahurova prospektu je jedním ze tří projektů, které změní vzhled centra krajského města s více než 75.000 obyvateli. Opravuje se také podchod spojující náměstí Práce s bývalým baťovským továrním areálem, revitalizuje se i Park Komenského.

Zelený prospekt ve středu Zlína se stal na přelomu 20. a 30. let minulého století osou baťovského centra, stoupající k prosklenému Památníku Tomáše Bati a obklopen internáty škol. Architekt a zlínský rodák František Lydie Gahura, jehož jméno prospekt nese, výrazně ovlivnil celý Zlín i jeho okolí. Od počátku 20. let plnil vizi podnikatele Tomáše Bati o moderním zahradním městě, které navzdory průmyslovému zaměření oplývá zelení v parcích i obytných zónách. Právě Gahura dal konečnou podobu čtvrtím s typickými baťovskými dvojdomky z červených cihel.

Doplněno Stavbaweb:
Gahurův prospekt se revitalizoval podle návrhu Jitky Ressové, Hany Maršíkové, Jana Pavézky ve spolupráci s Martinem Veleckým.
Fotogalerii upraveného Gahurova prospektu naleznete na stránkách deníku.cz ZDE.

Související články:

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.