Hned první dojem z pozemku zásadně ovlivnil návrh – krásná
stará zeď, mírně se svažující terén k jihu, ukončený potůčkem, s výhledem na
stromy a siluetu zámku. Genius Loci jako z učebnice.
Rozhodnutí o zachování stěny bylo jasné od začátku, bylo nám líto, že ostatní
sousedé zeď bourají. Nejenom že jsme tím ušetřili, ale především je zachována
romantika místa a její historická hodnota.
Dům jsme schovali osm metrů za stěnu tak, aby mezi ním a zdí vznikl intimní
prostor s odlišným charakterem od hlavní otevřené zahrady. Obývací pokoj se na
jedné straně tradičně otevírá k jihu a k dálkovému výhledu, na druhou stranu je
průhled k severu ukončený původní zdí. V patře jsou všechny pokoje otevřeny do
zahrady okny přes celou výšku. Ze severu je patro přisvětlováno horním pásovým
oknem, aby bylo zachováno soukromí uživatelů.
Vzhledem k požadavku stavebního úřadu nařizující šikmou střechu jsme se po
dohodě s klienty a jejich silné podpoře shodli na tom, že podstoupíme
několikaměsíční úřednický boj. Museli jsme získat kladná stanoviska od
památkového ústavu, městského architekta, rady města a na závěr od samotného
stavebního úřadu. Vložená energie, víra a odhodlání se vyplatily. Získali jsme
stavební povolení na dům takový, jaký jsme si s klienty vysnili. Fungující a
bez kompromisů.
Autorská zpráva
Rodinný dům v Mníšku pod Brdy
Autor: under-construction architects – Ing. arch. Vladimír
Vašut, Ing.arch. Erika Vašutová, spolupráce – Ing.arch. Martin Mihaly,
Ing.arch. Ludmila Malá
Plocha pozemku: 1110 m2
Zastavěná plocha: 130 m2
Užitná plocha: 178 m2
Stínící prvek je trochu vidět na fotkách, jiné jsem nedostala. Zhotovitel píše: " Fasádní prvek je jedním z atributů stavby. Bionická…
Všechny fotografie jsou ze 4. dubna 2025. Popisky zkusím doplnit, šlo se staveništěm od Masarykova nádraží mezi budovou Masaryčky a…
Jak se říká, slibem nezarmoutíš.
Tohle je vymazlený dům v šíleném terénu. A to, že má kolem sebe bujnou až divokou zahradu, mu hodně sluší.
Škoda, že u fotografií nejsou popisky na co a odkud se dívám a kdy to bylo foceno,