
Velkorysému prostoru pražské restaurace RAKIN dominuje rak z RAKA. Spolu s krabem. Zářivě oranžové prvky vystupují z neutrálně šedých materiálů stejně jako mořské plody na menu. Česká značka RAKO pomohla architektům vytvořit image nové pražské restaurace nabízející mezinárodní kuchyni zaměřenou na mořské i sladkovodní živočichy.

Desítky let se tu pralo a čistilo. V roce 1967 bylo totiž přízemí dejvického činžovního domu z 30. let 20. století zkolaudované pro provoz rychločistírny. Dnes si ve stejném nedávno kompletně předělaném interiéru pochutnáte na neobyčejných jídlech připravených z mořských i sladkovodních živočichů a ryb. Navíc budete mít při odchodu jasno, jaký je rozdíl mezi rakem a krabem. A to nejenom díky nevšední gastronomické nabídce. Podlouhlou dispozici, původně rozdělenou na tři menší místnosti, snižoval podhled. Prostor po vyčištění a odstranění většiny dělicích konstrukcí získal nejenom celistvou plochu, ale také výšku. Autoři rekonstrukce s mírnou nadsázkou dodávají, že místnost má nyní až chrámový charakter. „Odstranění podhledů a propojení místností podél uliční fasády přineslo dovnitř víc světla. Nový výsuvný výkladec pak posílil kontakt s exteriérem. Přesto jsme tu využili maximum toho, co zůstalo. Například jsme zachovali oblouk stěny a o dva schody sníženou podlahu na konci prostoru, kde je kromě jídelního koutu umístěné akvárium,“ zmiňuje architekt David Neuhäusl z ateliéru Neuhäusl Hunal.

Nevšední gastronomie potřebuje stylové zázemí
„Místo jsem hledal víc než rok. Bývalá prádelna byla ve všem ideální — nešlo o sklepní prostor, měla velká okna, vysoké stropy, optimální velikost. Praha 6 je podle mě ideální částí města pro život, přesto je z pohledu gastronomie dlouhodobě podceňovaná,“ říká Patrik Yeranyan. Původní název restaurace Rak in Prague přebrandoval na Rakin a dál přibližuje příběh: „Pocházím z Arménie, kde má jídlo velký kulturní význam. Historicky milujeme dobře se najíst a trávit čas s rodinou a přáteli u jednoho stolu. Když jsem se začal v Česku věnovat prodeji mořských plodů, přirozeně jsem se dostal do kontaktu s restauracemi. Několik let jsem osobně rozvážel objednávky, promýšlel otevření vlastní restaurace. Dbáme na čerstvost, mořské plody dovážíme z Nizozemska nebo z Francie, oproti tomu raky z Rumunska, aktuálně jejich jediné dostupné lokalitě v Evropě. Český zákazník je spíše konzervativní, v posledních letech je znát ale změna. Lidé víc cestují, zkoušejí nové chutě, seznamují se s jinými kulturními vlivy.“

Ryby, ryby, rak, rak, rak…
Majitel restaurace s kapacitou 30 míst k sezení měl od začátku představu také o stylu jejího interiéru – otevřený, transparentní, minimalistický, nadčasový, ve kterém bude vidět pár zajímavých detailů a drobností, které návštěvník objeví až po chvíli. Jasno měl i v tom, jaký pocit tady mají hosté zažít. Po pečlivém výběru oslovil architekty z ateliéru Neuhäusl Hunal. Jimi navržené a realizované podniky (například The Eatery, Kro či An bistro) v minimalistickém industriálním stylu vylepšily nejenom pražskou gastro scénu, ale odpovídaly jeho představě, inspirovaly ho. „Jedním z hlavních úkolů projektu bylo vytvořit iluzorní svět, do něhož se každý host ponoří a bude jej při každé návštěvě znovu a znovu odhalovat,“ komentuje architekt zadání interiéru pro širší veřejnost dostupného a kvalitního sea food bistra. V architektonickém studiu vybírali odolné materiály s neutrálním povrchy a barvami ze šedé škály. Kombinovali beton, hrubou omítku, epoxidovou podlahovou stěrku, dveře z pozinkovaného plechu. V neposlední řadě do konceptu zařadili keramickou dlažbu od tradičního české značky RAKO, s historií dlouhou více než 140 let. Připouštějí, že je bavilo slovní hraní si s názvem restaurace RAKIN, malého korýše RAK, značkou RAKO. Navíc interiér, navržený s využitím keramických obkladů značky RAKO, odkazuje na kořeny značky v městě Rakovníku, které podle legendy získalo své jméno právě díky rakům.

Základní geometrie funguje
Interiér je postavený na ladění neutrálních tónů a akcentu tmavě oranžové, připomínající barvu raka. Autoři rekonstrukce předvedli dokonalou kreativní práci se základním čtvercovým formátem keramické dlažby, ukázali, jak je možné s ním v prostoru vytvořit až umělecky působící prvek! „Architekti sem vymysleli barevné židle, které nádherně kontrastují s šedým prostorem a vnášejí do něj výraznou energii. Nejgeniálnějším nápadem jsou jednoznačně dvě mozaiky raka a kraba poskládané z keramických dlaždic. Vypadají fantasticky, neruší, zároveň skvěle doplňují velké plochy stěn,“ chválí Patrik Yeranyan a David Neuhäusl vysvětluje: „Nejdřív jsme vybrali vhodné siluety raka a kraba, které jsme na počítači rozpixelovali. K vytvoření nástěnných motivů jsme (už poněkolikáté) použili námi oblíbené dlaždice české značky RAKO. V tomto případě konkrétně sérii Color Two s matným povrchem, pracovali jsme se dvěma formáty dlaždic – 10 x 10 a 20 x 20 centimetrů. Předem jsme připravili i spárořezy. Na svislé plochy, na míru vyrobených dlouhých sedacích lavic a také soklů, jsme použili tmavě šedý odstín čtvercového formátu 10 x 10 centimetrů ze stejné kolekce.“

BOX: Rakin Seafood Bar
Realizace: 2025
Projekt: 2022
Adresa: Jugoslávských partyzánů 7, Praha 6
Fotografie: Radek Úlehla
Autor: NEUHÄUSL HUNAL / David Neuhäusl, Matěj Hunal
Spolupráce: Tereza Šírerová, Valerie Heyworth, Alina Eremeeff
Podle podkladů společnosti RAKO
Pokud vím, tak jméno pro každou ulici nebo náměstí musí být schváleno místopisnou komisí. Jak je tedy možné, že si…
oprava : ..nechuť mírnou, .... záruka, že nevytvoří i něco.....
Tak ikonická architektura? Pro mne je to totální nesympatická asymetrie, která postrádá pohodu a líbivost, a naopak vyvolává neklid a…
Projektantem má být METROPROJEKT Praha. Poptám se podrobněji na SŽ a doplním.
Dobrý den, krásná realizace přestavby skeletu MS-OB.Jednoduchost a čisté linie.Dalo by se říci,že teprve nyní stavba vynikla. Velmi povedená konstrukce…