Čajovna v Blatné

Čajovna v Blatné

(12. 9. 2022) DEBYT

   
 
 
 
 

Čajovna v Blatné

Rekonstrukce bývalého měšťanského pivovaru v Blatné zahrnovala úpravy přízemí s novým provozem čajovny, jednoduchou adaptaci patra na nové obchodní prostory, výstavbu schodišťové přístavku a řešení vnější fasády celého objektu. Původní majitel zahájil a nedokončil plánovanou rekonstrukci, při níž bylo zejména v interiéru nenávratně poškozeno mnoho původních prvků.

Objekt se nachází v těsné blízkosti dopravního průtahu zbudovaného v osmdesátých letech minulého století, na jehož druhé straně vznikla nová intenzivní bytová a komerční výstavba, která výrazně změnila dosavadní komorní charakter starého předměstí. Díky své vyvýšené poloze oproti původnímu terénu se tento průtah stal zároveň výraznou bariérou v místě střetu s původní zástavbou. Řada objektů podél dřívější frekventované cesty tak ztratila přirozený přístup z ulice a zůstala „utopená“ pod opěrnou zdí nové silnice.

Zbudování vstupní schodišťové přístavby k objektu je odpovědí na tuto problematickou polohu. Vnější kryté schodiště propojuje původní terén a vyvýšenou úroveň chodníku podél komunikace a pokračuje i do horního patra objektu. Nahrazuje tak zároveň vnitřní schodiště, které se již do interiéru přízemí kapacitně nevešlo. V jeho místě vzniklo sociální zázemí restauračního provozu.

Čajovna v přízemí, kterou si majitel vysnil během svých cestovatelských výprav po světě, dává duši celému domu. Je rozprostřena do několika místností, z nichž každá má charakteristický plastický prvek ve svém průčelí, který odkazuje na členitost štítové fasády. Hlavní pobytová místnost je pak snížena o dva schody, aby získala monumentálnější měřítko ve srovnání s intimnější povahou okolních místností. Každý prostor nabízí různé způsoby posezení, které se liší mírou intimity a společenské interakce.

Došlo k obnově členité historické fasády s drobnými akcenty současně pojatých dveří na dvorní straně. Střecha dnes nevyužívaného podkroví byla zbavena torz vikýřů a neautentické betonové krytiny, která byla nahrazena keramickou pálenou taškou. Ta je použita i na zastřešení venkovního krytého schodiště, opláštěného modřínovými prkny.

Na interiér čajovny přímo navazuje pobytový dvorek s posezením pod starým ořechem, který je otočený do dochované části staré blatenské zástavby a de facto rozšiřuje veřejný prostor na soukromý pozemek majitele.

Autorská zpráva

Foto: Václav Novák

Autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek / DEBYT
Užitná plocha čajovny: 122 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

12. 9. 2022 14:15:55. Re: Čajovna v Blatné. David Merta

 
 
 
 

12. 9. 2022 14:15:55. Re: Čajovna v Blatné. David Merta

  Myslím, že je to hodně vyvedené.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz