Architects of Invention: radnice v Lazice, Gruzie

Architects of Invention: radnice v Lazice, Gruzie

(15. 1. 2013) Architekti z gruzínské kanceláře Architects of Invention, která má pobočky v Londýně a v Moskvě, loni dokončili budovu městského úřadu v Lazice, Gruzie.

 
 
 
 

Architects of Invention: radnice v Lazice, Gruzie

Architekti z gruzínské kanceláře Architects of Invention, která má pobočky v Londýně a v Moskvě, loni dokončili budovu městského úřadu v Lazice, Gruzie.



 

Místo: Lazika, Gruzie
Klient: Ministerstvo spravedlnosti Gruzie
Autor: Architects of Invention / Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Ivane Ksnelashvili, Dato Canava, Eka Kankava, Viliana Guliashvili, Nika Maisuradze, David Dolidze, Soso Eliava, Eka Rekhviashvili, PM Devi Kituashvili
Stavební řešení: Engenuiti, UK (www.engenuiti.com), Progresi (www.progresi.com.ge)
Elektro: INSTA (www.insta.ge)
Dodavatelé: Atak, Anagi, Metalwell, Reynaers, Gesko etc.
Program: radnice, svatební síň, kanceláře, terasa
Plocha: čistá 1500 m2 hrubá - 2075 m2
Rozpočet: 9 mil. $
Realizace: 2012
Foto: NakaniMamasakhlisi Photo Lab

Architects of Invention spolu s inženýry ze společnosti Engenuiti navrhli budovu z oceli, která je součástí nové čtvrti na pobřeží Černého moře. Zadání požadovalo radnici se službami pro veřejnost, svatební síň a kanceláře úřadu. Stavební práce začaly koncem ledna 2012 a stavba byla dokončena v polovině září téhož roku. Budova byla postaven za 168 dní, přičemž plán měl progresivní vývoj.

Architekti vysvětlují, že stavba je budovou i sochou. Nedělí se na patra, ale je složena z objemů - každý má jinou funkci a každý je oddělený od ostatních. Spoluzakladatel kanceláře Niko Japaridze říká: "Radnice v Lazice je pravoúhlý experiment s vertikálním posunutím hmoty."

"Je to několik plovoucích objektů, které by měly připravit půdu pro nové město v přímořských bažinách. Místní architektura se odjakživa stavěla na chůdách, takže tu máme přirozený precedens," dodává Japaridze. Cituje "plovoucí město" Yony Friedmana jako hlavní srovnávací argument pro svůj projekt.

Cílem projektu bylo udělat budovu z jednoho materiálu. V zavěšených objemech jsou veřejné prostory, navzájem od sebe oddělené, které utvářejí sochu a charakterizují měřítko pro novou architekturu futuristického města. Prioritou bylo prázdno, nikoliv hmota. "Začali jsme s prázdným prostorem, protože toto je projekt pro budoucnost a není tu žádná paměť, ke které by mohla hmota stavby odkazovat. Místo toho, abychom vyřízli mezeru z krychle, udělali jsme opak - je to prázdno s vloženými objemy a každý z nich má křehké spojení s ostatními právě přes to prázdno. Například, červená skleněná roura (výtah) spojuje spodní podlaží s horním kubickým objemem. Takže vzniká zážitek s přechodem jakobyskrze červenou čočku. Když proplouváte budovu, cítíte prázdné prostory více než ty plné formy, což může být občas skličující."

Paul Grimes, ředitel Engenuiti, popisuje konstrukce: "Konstrukční rám je ocelový, využívá několik sloupů, které jako hrabice vyzdvihují dramatickou plovouc horní plošinu. Řešení přihlíží k seismickým podmínkám acitlivě využívá místní um k dosažení toho, co se stane výrazem architektonické ambice."

Podrobné informace o projektu a výkresovou dokumentaci naleznete na stránkách autorů zde.


















 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz