Atelier K2: Včelí svět v Hulicích

Atelier K2: Včelí svět v Hulicích

 
 
 
 

Atelier K2: Včelí svět v Hulicích

Rekonstrukce bývalé školy z konce 19. století na interaktivní muzeum věnované světu včel, včetně návrhu interiéru.

foto Ateliér K2
foto Ateliér K2
Adresa : Hulice č.p. 55
Investor: obec Hulice, za přispění fondů EU
Autoři : rekonstrukce, interiér- Atelier K2 / Jiří Poláček, Václav Škarda
Spolupráce:
rekonstrukce: David Šabata, Tomáš Balej
interiér: Jan Medek, David Šabata
zahradní úpravy: Štěpán Špoula
scénář expozice: Jakub Dolínek
odborný garant: Dalibor Titěra
grafika: Viktor Puci
manažer záměru: Petr Zapletal
Zastavěná plocha: 268 m²
Obestavěný prostor: 3 200 m³
Hlavní dodavatelé:  Kaziko a .s., HG STAV s. r. o
Dodavatel interiéru: Miroslav Jakubčík
Projekt: 2009 - 2011
Realizace: 2011-2012
Náklady:
rekonstrukce 10.646.000,- Kč vč. DPH,
interiér a expozice 2.318.000,- Kč vč. DPH
Fotografie: Petra Hajská, Tomáš Rasl, Atelier K2

foto Ateliér K2 foto Ateliér K2
foto Ateliér K2 foto Ateliér K2 foto Ateliér K2
foto Ateliér K2
Lokalita:
Stavba se nachází na návsi ve středu obce.

Architektura:
Elementární kompozice velkého a malého kvádru se sedlovou střechou spojená krčkem je obnovena odstraněním pozdější přístavby. Sokl domu a původní předzahrádka na úrovni návsi jsou nahrazeny vstupní terasovou plochou na úrovni přízemí domu. Vytvořené zvýšené plató zvýrazňuje budovu muzea v okolí.
Zásahy do fasády jsou omezeny na obnovu profilace severní fasády, proražení francouzských oken, nový výtah v krčku a okenní otvory do zázemí. Francouzská okna otvírají muzeum do vstupní zahrady směrem k návsi, zároveň umožňují rozšířit provoz muzea ven.

Oživujícím motivem domu je vložení vnitřní dvorany, která prostorově propojuje výstavní sály na jednotlivých podlažích. Dvorana navazuje na hlavní vstup, při vstupu se odkrývá téměř celý prostor muzea, dvorana tak vytváří jeden plynoucí prostor. 
Každý sál má specifickou atmosféru a prostorové působení, je sledována rozmanitost a pocitové zvětšení muzea. Sál v patře je příčně rozdělen třemi průzračnými deskami ve formě včelích plástů, vytvořené komorní prostory navozují atmosféru úlu. Buňky plástve nebudou naplněny medem a pylem, ale informacemi a exponáty. Velikost buňky plástu je ve vztahu k malému dítěti přibližně jako v přírodě ke včele. Pro plynulost prohlídky a z požárních důvodů byly v patře doplněny druhé schody.

Konstrukce a technologie:
Návrh zachovává původní konstrukce a prvky. Život včel souvisí se zdravou přírodou, proto stavební principy a materiály byly použity co nejvíce přírodní. Původní trámové stropy nadzemních podlaží musely být nahrazeny novými, byly pohledově přiznány. Stropy jsou uvažovány z jiného materiálu než povrch zdí, je tím zvýrazněna jednota celého prostoru.

www.vcelisvet.cz

foto Ateliér K2
foto Ateliér K2 foto Ateliér K2

foto Tomáš Rasl foto Petra Hajská
foto Petra Hajská

foto Ateliér K2 foto Tomáš Rasl foto Petra Hajská

foto Petra Hajská foto Petra Hajská
foto Tomáš Rasl foto Tomáš Rasl
foto Petra Hajská foto Ateliér K2 foto TAteliér K2





plány - návrh


plány - původní stav

puvodni stav - foto Ateliér K2
původní stav

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.