BIG zvítězil v mezinárodní soutěži na návrh elektrárny využívající odpadu

BIG zvítězil v mezinárodní soutěži na návrh elektrárny využívající odpadu

 
 
 
 

BIG zvítězil v mezinárodní soutěži na návrh elektrárny využívající odpadu

BIG + realities:united + AKT + Topotek 1 & Man Made Land byli vybráni, aby postavili elektrárnu na energii z odpadu podle svého návrhu. Stavba současně bude fungovat jako lyžařský svah pro obyvatele Kodaně a její návštěvníky. Postavena má být do roku 2016.

Nová elektrárna má být modelovým příkladem na poli odpadního hospodářství a výroby energie. Svým umístěním v průmyslové oblasti blízko centra města je pojímána také jako ikonická architektura městského panoramatu. Projekt je v Dánsku  největší iniciativou pro životní prostředí. Má nahradit 40 let starou spalovnu a teplárnu (později též elektrárnu) Amagerforbraending a využít nejnovější technologie v zacházení s odpady. Rozpočet činí 3,5 miliard Dánských korun.
 
Mezi oceněnými kancelářemi jsou Wilkinson Eyre Architects, Dominique Perrault Architecture, 3xN, Lundgaard & Tranberg Architects & Gottlieb Paludan Architects, které uspěly mezi 36 mezinárodními soutěžními návrhy na podzim 2010. Vítězný návrh BIG byl porotou vybrán jednomyslně.



„Návrh BIG přináší městu něco užitečného i krásného. Spatřujeme v tomto návrhu mnoho příležitostí a díky této jedinečné budově můžeme světu ukázat dánské vědění, můžeme se chlubit technologiemi a schopností řešit environmentální a energetické problémy.“ Ulla Röttger, ředitelka Amagerforbraending.

Namísto uvažování nové spalovny, teplárny a elektrárny jako izolovaného objektu, je Amagerforbraending pojatá jako cíl – destinace sama o sobě. Střecha je navržena jako svah o velikosti 31 000 m2, který nabídne sjezdovky pro různé úrovně lyžování. Zcela se tak mění vztah mezi spalovnou a obyvateli města.
„Nová spalovna s elektrárnou je příkladem toho, co u nás v BIG nazýváme „hedonistická“ trvalá udržitelnost – tedy myšlenka, že udržitelnost není břemenem, ale že udržitelné město může ve skutečnosti zlepšit kvalitu našeho života.“ Bjarke Ingels, zakladatel a partner BIG.


Svah je ekologický, protože využívá granule recyklované umělé hmoty a převrací konvenci v energetice na intensivní indórový ski resort. Přístup na svahy je výtahem podél komína, občas s průzory do elektrárny. Cestou vzhůru tak mají návštěvníci příležitost zahlédnout stroje elektrárny. Vyhlídková terasa na kodaňské panorama je ve výšce 100 metrů. Pokaždé, když je tuna odpadního paliva zbavena CO2, bafne z komína kouřový prstenec o průměru 30 metrů. Tyto prstence, jež jsou nápadem německého uměleckého studia realities:united, se tvoří díky kondenzaci vody ve spalinových plynech, které pomalu chladnou během stoupání. Prstence tak jsou jemnou připomínkou dopadu spotřeby a měřidlem, které lidem v Kodani dovolí lapat emise CO2 přímo a proměnit komín, tradiční symbol průmyslové éry, v symbol budoucnosti. V noci při laserovém osvětlení se kouřové prstence mění v zářivé umělecké dílo.
 


Navrhovat fasádu pro budovu je jako balit dárek bez myšlenky na to, co je uvnitř. Místo soustředění na balicí papír jsme vynaložili energii na vytvoření dárku pro občany Kodaně a její návštěvníky, ať jsou děti nebo dospělí, profíci nebo začátečníci. Nemohu se dočkat, až si v roce 2016 zalyžuji na podkladu z čisté a zelené energie s vyhlídkou na město.“ David Zahle, Partner a vedoucí projektu, BIG.
 


Projekt:
Waste-to-Energy Plant
Klient: Amagerforbraending
Místo: Kodaň, Dánsko
Rozpočet: 3,5 miliard DKK (650 mil. USD nebo 460 mil EUR)
Soutěž: 1. místo
Architekt: BIG-Bjarke Ingels Group
Spolupráce: Realities:United (generátor kouřových prstenců), AKT (konzultace pro statiku a fasádu), Topotek 1/Man Made Land (krajinářská architektura)
Budova: 95 000 m2
Park: 90 000 m2
Střecha a lyžařský svah: 32 000 m2
Plocha fasády: 74 000 m2
Kanceláře a návštěvnické centrum: 6500 m2
 
Partneři: Bjarke Ingels, David Zahle
Vedoucí projektu: Brian Yang
Tým: Jelena Vucic, Alina Tamosiunaite, Armor Gutierrez, Maciej Zawadzki, Jakob Lange, Andreas Klok Pedersen, Daniel Selensky, Gül Ertekin, Xing Xiong, Sunming Lee, Long Zuo
 



Z dálky se celá budova, zabalená do vertikální zelené fasády tvarované secím strojem do modulů naskládaných jako cihly, mění v horu. Okolní terén je navržen studiem Topotek1 & Man Made Land. Je to park pro neformální sportovní aktivity v létě i v zimě. Podél západní hranice je kopečková plocha napodobující lyžařské stopy. Cestami je celý park propojen a rovněž napojení na sousední rezidenční oblast je dobré.

Pramen: BIG

 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.