Byt Letná VI

Byt Letná VI

(15. 5. 2023) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Byt Letná VI

Citlivá rekonstrukce prvorepublikového bytu pracuje s tradičním rozvržením na samostatnou kuchyň, obývací pokoj s reprezentativní jídelnou a obytné pokoje. Atmosféru tvoří dialog mezi historickou vrstvou bytu a jasně vloženými barevnými bloky, které definují jednotlivé místnosti. Lehký eklektismus prostoru doplňují oblíbená umělecká díla majitelů.

Interiér, který zachová atmosféru meziválečného bytu, ale zároveň poskytne pohodlí 21. století, tak znělo zadání pro architekty Pavla Nového, Jitku Mácovou a Víta Svobodu z 0,5 Studia.

Na začátku spolupráce byly prověřeny různé možnosti dispozičních změn a výraznějších přestaveb. Architekti společně s investory definovali základní požadavky rekonstrukce a došli k tomu, že potřebám bude nejvíce odpovídat původní rozvržení bytu. Návrh se tak odehrává v jemnějších změnách v rámci dispozice a zaměřuje se více na design samotného interiéru s promyšlenými detaily. Zařízení vytváří jednoznačně čitelnou, novou vrstvu, která tvoří dialog s historií bytu. Působivost celého prostoru posouvá umělecká sbírka majitelů na estetický zážitek.

Vchod do bytu ústí do prostorné vstupní haly, z níž se vchází do ostatních místností. V severozápadním traktu jsou to reprezentativní obývací pokoj s jídelnou a světlá pracovna, na straně druhé kuchyň a samostatná ložnice, čelně vedou dveře do koupelny.

Ve vstupní hale najdeme prostornou vestavěnou skříň na celou výšku místnosti. Do ní vetknutá nika umožňuje pohodlné obouvání, navíc ve svých zádech skrývá botník. Nenápadná světle šedá barevnost a oblé rohy u tohoto kusu nábytku odkazují na estetiku původního interiéru.

Na halu navazuje snížený průchod do kuchyně, s výrazným podhledem, nad kterým je skrytý úložný prostor. Podhled je tvořen vloženými dubovými lamelami, které jsou zároveň podsvětleny a nahrazují v tomto místě stropní světlo. Prvek lamel se opakuje v celém bytě. Praktická jednoduchá kuchyň ve tvaru L byla provedena v plné zelené barvě, která ji povyšuje na jeden z výrazných prvků bytu.

Dominantou obývacího pokoje je knihovna, která je obestavěna okolo průchodu ze vstupní haly. Klasické dveře byly v tomto místě nahrazeny posuvným křídlem, které zajíždí do zad knihovny. Stěna je dělena na různě velké niky, uzavíratelné prostory a vitríny za sklem. Decentní mint barva v kombinaci s dubovými lamelami dodává neutrální pozadí vystaveným předmětům. Naproti knihovně najdeme velkorysý jídelní stůl, umístěný u velkého okna. Stůl je od relaxační části se sedačkou oddělen průhlednou lamelovou příčkou. Z obývacího pokoje vedou původní dvoukřídlé dveře do prostorné pracovny.

Čistá jednoduchá koupelna byla oproti původnímu stavu doplněna i o prostorný sprchový kout. V podlaze je odjímatelný dřevěný rošt, který navazuje na úroveň podlahy. Spád sprchového koutu je až pod tímto prvkem. Technické vybavení bytu je schováno do vestavěného prostoru v koupelně, za lamelovými dveřmi.

Rekonstrukce pozvedla původní byt na novou úroveň. Vytváří čistý a klidný osobní prostor pro kultivované majitele i jejich umělecká díla.

Autorská zpráva

Foto: Peter Fabo

Autor návrhu: 0,5 Studio
Rok dokončení realizace: 2022
Plocha bytu: 82 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2022

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 a href="https://bmone.cz/" target="_blank"Business Media One, s. r. o./a Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a