Byt plný knih

Byt plný knih

(4. 2. 2022) Schwestern

   
 
 
 
 

Byt plný knih

Byt v pražských Vršovicích začínal být pro mladou čtyřčlennou rodinu stísněný, takže přemýšleli, jak prostorovou krizi vyřešit. K bytu mají majitelé silné osobní pouto spjaté se vzpomínkami na maminčin nedělní štrůdl u kachlových kamen, ve kterých se ve sváteční dny zatápělo. Potřebovali někam uložit knihy, jejichž sbírka se neustále rozrůstá, a zároveň ukrýt věci pro běžnou potřebu. Výměnu bytu za jiný majitelé vyloučili.

 
V návrhu se proto hledala cesta, jak prostor efektivně využít. Pomocí vestavěného nábytku přibyl úložný prostor, ložnici jsme pojali jako minimální prostor k přespání, kde nepřijde nazmar ani centimetr. Podobný racionální přístup byl aplikován do chodby, kde jsme využili každé volné místo. Kromě vestavěných skříní, kde se nachází šatní prostor, technické zázemí či botník, je zde perforovaná stěna s věšáky, které lze přemisťovat. Speciálním prvkem jsou schůdky na kolečkách, díky kterým se lze pohodlně dostat do vyšších míst úložných prostor. Při zaparkované pozici se mohou využít i jako otevřený botník či k přisednutí.

Ze vstupní chodby se prvními dveřmi vchází do největšího pokoje, který byl vybrán pro děti. Bylo cílem zachovat jeho vzdušnost, veškeré úložné prostory jsou proto přilepeny ke zdi. Zbytek zatím není řešen, vybavení bude následovat jako druhá fáze, až bude dorůstajícími dětmi plně využívám. Již nyní ovšem slouží jako jedna z ložnic a herna.

Nejdůležitější prostor, kde se rodina setkává, je obývací prostor propojený s kuchyňským koutem. Kladli jsme důraz na lepší propojení kuchyně se zbytkem místnosti – pracovní linka byla vytažena až ke dveřím, boční stěna vestavné lednice je nastavena policovým regálem na knihy. Na druhé straně se rozprostírá po celé stěně velká knihovna. V ní jsou zasazeny původní kachlová kamna a jídelní stůl.

Materiálové a barevné provedení je prosté a jednotné. Kombinovali jsme světle zelenošedý odstín s bílou v kombinaci s dubovým dřevem a překližkou. Barevné akcenty dotváří detaily: červené spáry v kuchyňských obkladech či původní žluté křesílko u jídelního stolu. 
 
Kuchyň prosvětluje světlík z ložnice. Horní skříňky jsou z části uzavřené, částečně otevřené police s transparentním posuvným sklem.
Ložnice je malá, ale funkční. Právě zde bylo opět soustředěno více úložného prostoru. Ani zde nemohla zůstat opomenuta malá knihovna.

Autorská zpráva
Foto: Nikola Tláskalová

Autorky: Monika Cihlářová, Iveta Šalamounová
Podlahová plocha: 60 m² 
Realizace: Profil nábytek a.s.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz