Byt pro hudebníka

Byt pro hudebníka

Ústí nad Labem

(18. 4. 2019) Štěpán Havlík

   
 
 
 
 

Byt pro hudebníka

Projekt řešil vybavení nového bytu ve druhém patře novostavby. Klient je povoláním muzikant a zájmový lezec. Podlahy a okna jsme na jeho přání ponechali v původní podobě.
Klient si oblíbil vnitřní vybavení chalup, které jsou rozesety po kopcích v krajině Českého Středohoří a prosluněné usedlosti v Provence. Cílem bylo spojit tyto dva inspirační zdroje v kompaktní celek. Naším záměrem bylo neopakovat zavedené architektonické postupy a fráze, ale vytvořit unikátní a současnou odpověď na jeho požadavky. Návrh spojuje tyto dvě specifické atmosféry – z chalup jsme si vzali interiér v podobě masivního nábytku, z Provence práci se světlem. Výběr materiálů a barev koresponduje jak s inspiračními zdroji, tak s tóny okolní přírody. Jedná se o tmavou cementovou stěrku, dubové dřevo a bělenou březovou překližku.
Celkové řešení s výrazně modelovaným stropem ze světlé překližky využívá velké plochy balkonového okna k zalití celého prostoru světlem. Klouže po stropě a láme se na jeho hranách jako na vodní hladině. Strop v sobě skrývá systém bodů pro možnost zavěšení prvků jako je houpací síť nebo hrazda na cvičení a bodová světla. Zároveň je pod ním schován nevzhledný průvlak, v kuchyňské části i odtah par z ostrůvku. Rozhodnutí vložit prolamovaný podhled nebylo snadné, protože znamenalo citelné snížení výšky místnosti. Svébytnost řešení a funkčnost stropu nás ale přesvědčila o správnosti tohoto řešení.

Původně zbytečně prostorná (ale přesto tmavá) předsíň byla rozdělena skříňovou stěnou na chodbu a šatnu. Vstupní chodba je tak mnohem světelnější, a navíc dochází už při vstupu do bytu k silnému vizuálnímu propojení s oknem u jídelního stolu. Šatna uprostřed dispozice funguje jako filtr do ložnicové části. Kuchyň vzniká vysunutím velkých „zásuvek“ ze stěn. Podobně je linka u dřezu vytvořena vyjmutím části hmoty, která je umístěna na vedlejší stěně. Vsazená pracovní deska a dřez jsou z africké žuly se strukturálním povrchem. Stěna s náhodně rozmístěnými poličkami byla obložena také překližkou, aby byla příjemná na dotek i na opření. V této stěně je zabudována i malá vinotéka. Policová stěna s malými zásuvkami naproti je místem pro knihy, sound-system a jiné předměty z výbavy muzikanta.

Autorská zpráva
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma – Boysplaynice

Autor: Ing. arch. Štěpán Havlík

Dodavatel – Le-bois 


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Interiéry/design

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.