Byt pro minimalisty

Byt pro minimalisty

(4. 2. 2022) Schwestern

   
 
 
 
 

Byt pro minimalisty

Rekonstrukce bytu v činžovním domě v pražských Holešovicích odráží minimalistické duše svých majitelů. Byt je velkorysý svou skromností, světlý, skýtá pozitivní energii a nic v něm nechybí ani nepřebývá.


Proces návrhu byl nezvyklý svým vývojem. Nejprve jsme řešily jednotlivé nábytkové prvky – úložné prostory do ložnice a dětského pokoje a kuchyňskou linku. Postupně jsme se dostaly k celkovému řešení vstupní haly, koupelny, dětského pokoje i obývacích prostor, na závěr jsme navrhly a vyrobily originální závěsné lampy do ložnice.

Vstupní hala je řešena puristicky a nechává vyniknout jedinečnost půdorysného řešení bytu. Má výrazné obloukové okno, které propouští světlo ze společného schodiště domu, ústí v centrální prostor, jenž je rozcestníkem do pokojů a na malý balkon. Ložnice orientovaná na západ je vybavena vestavěnou skříní. Její pravidelný rastr je přerušen středovou knihovnou s částečně otevřenými policemi. Nejedná se jen o estetický prvek, vychází z limitů místnosti, prostor mezi skříní a postelí nedostačuje pro otevíráni dveří a průchod. Pro zachování kompaktnosti vestavby se proto muselo najít jiné řešení. Policová knihovna s posuvnými dveřmi byla výsledkem ergonomického uvažování.

V nejdůležitějším prostoru, kde se rodina setkává, se propojuje kuchyňský kout, jídelna a obývací pokoj. Rohová bílá kuchyň je opět puristická, nechává vyniknout důležitějším atributům, jako je repasovaný jídelní stůl nebo odpočinkový kout se sedačkou a konferenčními stolky.

Jasanové parkety, v ostatních pokojích původní, byly nově položeny i do dětského pokoje, aby společně s vestavěnou skříní vizuálně sjednotily všechny místnosti. I dětský pokoj byl navržen na míru. Nábytek z překližky je odlišen pouze jemným dekorováním oproti ostatnímu nábytku v bytě. Majitelé si přáli zachovat i zde střídmost a nechat tak prostor pro kreativitu dítěte.

Koupelna je výsledkem pragmatického uvažování o maximálním využití malého prostoru bez oken s komplikovaným půdorysem. Musela tu být kromě sprchového a mycího koutu vměstnána i pračka se sušičkou a úložný prostor pro čistící prostředky. Obklad i dlažba jsou proto ve světlých odstínech, horní dveře nábytkové skříňové sestavy zrcadlové, aby opticky zvětšovaly prostor.

Úspěšné dokončení projektu do posledního detailu se podařilo i díky vstřícnosti a komunikaci s majitelkou bytu, která nám nechala maximální svobodu a zároveň svými intervencemi dokázala udržet stylovou linii.

Autorská zpráva
Foto: Nikola Tláskalová

Autorky: Monika Cihlářová, Iveta Šalamounová
Podlahová plocha: 75 m²   
Realizace: Profil nábytek a.s.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz