Byt pro rodinu s názorem

Byt pro rodinu s názorem

Praha Karlín

(28. 1. 2022) studio COLLARCH

   
 
 
 
 

Byt pro rodinu s názorem

Mladá rodina zakoupila prostorný a logicky uspořádaný byt v novostavbě bytového domu, postrádala tu však originalitu a specifičnost. Proto se majitelé rozhodli vdechnout interiérům vlastní identitu, k realizaci svých vizí přizvali architekty. Společně s investory, kteří se nebáli hledat netypická řešení, se podařilo s poměrně omezeným rozpočtem vytvořit jedinečný interiér s jednoduchou až industriální estetikou, kombinující průmyslové a recyklované materiály s designovými produkty, ale také s množstvím originálních kousků. Vůle experimentovat dala vzniknout materiálově zajímavým vestavným skříním, atypickému obložení stěn, snové ložnici a surrealistické kuchyni.

 
Kromě specifických požadavků na design jsme měli vytvořit interiér s dostatkem úložného prostoru tak, aby při běžném užívání byl byt bez viditelných zbytečností, předmětů vystavených v poličkách a nepořádku.

Předsíň je od podlahy přes stěny až po strop pokryta tmavým zátěžovým kobercem. Vymezuje vstupní zónu a přispívá k tlumené akustice bytu. Vestavný nábytek v chodbě a v pokojích je vyroben z konstrukčních desek PackWall, jež jsou lisovány z recyklovaných TetraPaků. Kromě ekologických aspektů a nízké pořizovací ceně vynikají specifickou texturou a barevností, která vtiskla chodbě a pokojům nezaměnitelný styl.
 
Nepravidelný půdorys ložnice rodičů sceluje světlý obvodový závěs okolo postele. Kromě příjemné intimní zóny tak vznikla i nika pro věšák na oblečení, kterou závěs zakrývá. Spolu s průchozí šatnou rodičů, jež je celá obložena kobercem s delším chlupem, odkazují na ikonický design ložnice Adolfa a Liny Loosových a vytvářejí smyslný a křehký charakter noční zóny interiéru.

Nejvýraznějším bodem bytu je obývací pokoj s kuchyní. Dominuje mu skulpturální kuchyňská deska, která je zároveň jídelním stolem. Nepravidelný tvar desky doplňuje menší objekt podobně nahodilého tvaru, který přetéká na zeď z betonových tvárnic a tvoří pracovní plochu u kuchyňského dřezu. Úložné prostory, trouba, chladnička na víno a barové stoličky jsou skryty pod deskou a zahaleny šedivou textilií. Tyto měkké, organické, až náhodné formy stojí v kontrastu s jinak ortogonálním a střídmým interiérem pokoje. Lednice, mrazák, myčka a další úložné prostory jsou navrženy jako černá nika v boku pokoje. Jejich otvírání je řešeno atypickou úchytkou.

Interiér doplňují na míru navržené zámečnické prvky. Mezi nejvýraznější z nich patří atypické stropní světlo v obývacím pokoji a digestoř nad kuchyňskou deskou. Dalšími jsou domovní rozvody zvýrazněné obkladem z plechových dílců nebo minimalistické barové stoličky.

Autorská zpráva
Foto: Peter Fabo, autoři projektu

Zastavěná plocha: 120 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Dokončení

2020

 
 
 
 
50.0923080
14.4390573
Byt pro rodinu s názorem

Byt pro rodinu s názorem
Praha Karlín

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz