Byt s dřevěným jádrem

Byt s dřevěným jádrem

(14. 2. 2023) PAPUNDEKL ARCHITEKTI

   
 
 
 
 

Byt s dřevěným jádrem

Byt v domě z konce 40. let se nachází v Praze v klidné části Bubenče. V rámci generační výměny obyvatel bytu, který se předává v téže rodině už přes tři generace, se mladý pár rozhodl pro kompletní rekonstrukci. Ke spolupráci oslovil architektonické studio Papundekl.  

 
Původní dispozice bytu se vyznačovala krkolomně uspořádaným zázemím. Přáním klientů bylo otočit dispozici tak, aby se obývací pokoj s kuchyní dostal na slunečnou jižní stranu, kde jsou okna do veřejného vnitrobloku, a pokoje na klidnější severní stranu. Architekti prověřovali více možných dispozic a jako optimální se nakonec jevila dispoziční varianta “obíhačky” kolem centrálně umístěné komory, která ale vyžadovala zásadní stavební úpravy. Ke spolupráci byl přizván statik a ukázalo se, že konstrukce domu tyto úpravy opravdu umožňuje.

Centrální komoru, která byla v původní dispozici jen těžko využitelným průchozím skladem, architekti proměnili ve víceúčelový nábytkový box. Toto dřevěné jádro se stalo hlavním motivem bytu. Součástí boxu je knihovna, pracovní místo, je v něm ukryta technická místnost s bojlerem, pračkou a sušičkou a směrem do předsíně je vybaven  velkým zrcadlem a úložnými prostory.

Zaoblené rohy boxu podporují plynulost prostoru, chodba se tak stává součástí obytné části bytu. Box je vybaven průsvitnými posuvnými stěnami z komůrkového polykarbonátu, kterými je možné jednotlivé prostory oddělovat.

Propojením původních pokojů vznikl příjemný obývací prostor s velkorysou kuchyní, který má přístup na balkon a výhled do přilehlého parku. Zázemí bytu bylo přeorganizováno tak, aby účelně sloužilo aktuálním potřebám jeho obyvatel. Nově vznikla praktická technická místnost, wc bylo přemístěno blíž ke vstupu do bytu, chodba je vybavena vestavěnými úložnými prostory a ložnice disponuje samostatnou šatnou.

Nábytkové jádro je z březové překližky a materiálově se tak odlišuje od ostatního vestavěného nábytku, který je ze světle šedého lamina. V bytě byly položeny nové parkety; v koupelně, na wc a v technické místnosti je podlahová stěrka.

Klienti k tomu dodávají: „Rekonstrukci našeho bytu v Bubenči jsme se rozhodli udělat úplně “zgruntu”, proto jsme oslovili Papundekl architekty, kteří nám požadovanou dispozici navrhli. S výsledkem jsme maximálně spokojeni. Byt se celkově prosvětlil, obývák a kuchyň se podařilo propojit a přesunout na jih, kde máme lodžii a také hezčí výhled do zeleně. Dále nás baví centrální multifunkční box, který je jednak kolem dokola osvětlen led pásky, a dále má vícero využití - např. je v jeho centru schovaná technická místnost a také je zde pracovní kout, což se v době home officů více než hodí.”

Autorská zpráva
Foto: Alex Shoots Buildings

Architekti: PAPUNDEKL ARCHITEKTI
Autorský tým: Jan Bárta, Šimon Bierhanzl, Marek Fischer
Investor: Soukromý
Místo: Praha - Bubeneč
Projekt: 2020
Realizace: 2021
Užitná plocha: 82 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 a href="https://bmone.cz/" target="_blank"Business Media One, s. r. o./a Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a