Byt s nikami

Byt s nikami

(28. 12. 2023) momentura s.r.o.

   
 
 
 
 

Byt s nikami

„Hlavně žádný pastelový barvy!"


Zadáním bylo navrhnout bytovou jednotku dle potřeb nových obyvatel a reflektovat v ní jejich potřeby, přání a zvyky. Bytová jednotka se nachází v Praze v ulici Na Vrstvách. Je ve třetím patře jednoho bytového domu ze šedesátých let.

Po prvotním seznámení s klienty a provedení předběžné analýzy byly realizovány výstupy ze strany klienta – pocitová mind-mapa s prvky stavebního programu, scénář typického dne a s komentáři zkreslené byty, ve kterých klienti trávili svá léta v minulosti. Dále bylo provedeno základní ověření půdorysu a zpracování digitálního výstupu stávajícího stavu bytové jednotky.

Výsledkem těchto vstupních analýz bylo vytvoření konceptu bytu "s nikami". Byt s nikami reflektuje potřebu mít vždy své místo v prostoru, niku, která se objevuje na několika místech v bytě a vyjadřuje jakýsi akcent a to i kontrastní materiálový. Zde se něco děje, zde dělám to a to. V návrhu jsme k bytové jednotce přistupovali neinvazivně a respektovali jsme všechny nosné stěny v jednotce. Úprava se týkala jen nenosných příček.

Základní funkční vztahy v bytové jednotce, kontext místa s jednotlivými výhledy do krajiny a pozicí balkonu, toto vše předurčilo základní rozprostření jednotlivých místností v rámci bytové jednotky.

Horní severní část se vstupní halou, toaletou a koupelnou navazuje dále na dětský pokoj. Dětský pokoj v této pozici, východním rohu půdorysu, má nejlepší a nejklidnější orientaci ke světovým stranám a krásný výhled do přilehlých zahrad. Ze vstupní haly se dostaneme dále do kuchyně, která je v centrální části půdorysu. Na kuchyň navazuje hlavní ložnice se soukromou šatnou, která je umístěna na východní fasádě, také s výhledem do klidné zahrady. Jižním směrem je pak na kuchyň plynule navázán obývací prostor přes již existující otvor ve zdi. Obývací pokoj je pak orientován na jih do ulice. K obývacímu prostoru je přičleněn prostor pracovny / dalšího pokoje, který se dá přes skládací dveře otevřít či úplně uzavřít. Pozice pracovny v jižním rohu je zde volena záměrně kvůli lepšímu přístupu k balkonu z obývacího prostoru a využívání ho i v rámci společenských událostí.

Autorská zpráva
Foto: Michal Rouha

Studio: momentura s.r.o.
Umístění projektu: Praha
Rok projektu: 2019
Rok dokončení: 2020
Užitná plocha: 94 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2020

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz