Byt v secesní vile

Byt v secesní vile

(12. 6. 2023) svobodová blaha

   
 
 
 
 

Byt v secesní vile

Zadáním projektu byla rekonstrukce interiéru jednoho podlaží vícegenerační secesní vily a vyčlenění samostatné bytové jednotky z důvodu potřeby větší míry soukromí pro mladý pár. Zůstala zachována koncepce tří hlavních průchozích místností, které nově slouží jako obytná kuchyně, prostřední místnost jako pracovna s knihovnou a dvěma oddělenými šatnami, a třetí místnost v rámci této enfilády zakončuje ložnice, ze které je nově přístupná druhá koupelna se sprchovým koutem. Ta původně sloužila jako kuchyňka, přístupná pouze z úrovně mezipodesty schodiště. Druhá zóna bytu je chápána a užívána spíše jako prostornější pracovní koupelna s pračkou a rezervní pokoj pro hosta či dítě.

Důležitým a citlivým tématem se stal návrh dělící stěny se vstupními dveřmi, která rozděluje schodišťovou halu a mění její proporci. Nová vrstva je výrazově i tvarově silná a návrhově komplexní. Pracuje s různými typy skel a zrcadly, s barevností tmavě mořených stropních trámů, jejichž rytmus a výrazná kresba na stropě zůstávají průběžné i po předělení schodiště. Dělící stěna je hluboká a zajišťuje dostatek potřebného úložného prostoru při vstupu do bytu. Její geometrie je mírně zešikmená a natáčí zrcadlovou plochu do těžiště podesty. Stává se objektem, sochou, která sebevědomě a zároveň s pokorou ke stávajícímu interiéru vytváří prostorové napětí a zachovává velkorysost haly.

Podobný koncept barevnosti, materiálového řešení i pojetí jednotlivých kusů vestavěného nábytku jako autorské a výtvarné objekty navazuje také v dalších částech bytu. Místnosti jsou ozvláštněny například díky vrstvě původních stropních výmaleb, které se objevily v průběhu realizace a bylo možné je částečně restaurovat. Jinde jsou podhledy doplněny o novou vrstvu výmalby, která se prolíná s atypickým a výrazným nábytkem, ocelovými překlady či klenutým stropem, a vytváří tak v jednotlivých místnostech různý charakter a náladu.

Skříňový nábytek je navržen z mořené a olejované překližky v kombinaci s mořenou a lakovanou MDF, doplněný o fragmenty původního nábytku, šuplíky apod. Nábytkové plochy jsou kombinovány v mnoha téměř neznatelně odlišných odstínech a tmavostech hnědé a modrozelené barvy. Koupelny a kuchyň jsou materiálově doplněny o kámen a mosaz použitou v konstrukci dělící stěny, lišt nebo jako oplechování stěny u kuchyňské pracovní desky, která postupně získá přirozenou patinu.


Autorská zpráva
Foto: svobodová blaha

Studio: svobodová blaha
Autoři: MgA. Anna Svobodová, Ing. arch. Ondřej Blaha
Umístění projektu: Praha
Rok projektu: 2021
Rok dokončení: 2021
Hrubá podlahová plocha: 148 m²
Užitná plocha: 133 m²
Náklady: 1 750 000 CZK


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 a href="https://bmone.cz/" target="_blank"Business Media One, s. r. o./a Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a