Byt Vinohrady

Byt Vinohrady

Praha - Vinohrady

(19. 8. 2019) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Byt Vinohrady

Zadáním investora a jeho rodiny bylo najít a zrekonstruovat autentický byt v historické části Vinohrad. Společně jsme objevili byt v původním stavu s dochovanými historickými prvky. Dům z roku 1910, ve kterém se nachází, sousedí s oblíbeným pražským parkem. Jedná se o klasické rozvržení domovního trojtraktu s orientací místností do ulice a vnitrobloku. V bytě byly zachovány původní dveře a ostění oken. Dispozice 3+1 umožnila adaptaci na 4+kk bez větších zásahů. Proběhly drobné změny, které zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor, a orientace ložnic do vnitrobloku.
Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o obnovu původní atmosféry a maximální využití velkorysosti bytu. Pojícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor jsme sjednotili bílou barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, topení a vestavném nábytku. Podporuje světlost interiéru a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci obyvatel (obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty). Ve všech místnostech byly položeny nové parkety ve stromečkovém vzoru, typické pro podlahy domů z 19. století. V koupelně byla použita bílá dlažba a obklady. Výrazným a kontrastním prvkem k historickému obalu je LED osvětlení v chodbě a obývacím pokoji, vyrobené na míru.
Ve velkorysé vstupní hale dominuje světlený kříž, a psí bouda. V hale jsou na stěnách rozmístěné fotografie. Jedná se o originály a proto je dobré je mít umístěné v temnější části bytu. Obytný prostor a kuchyně jsou orientovány do ulice, k přilehlému parku. Oproti tomu ložnice rodičů a dětský pokoj jsou umístěny do klidné části bytu směrem do vnitrobloku. Obytný prostor je oddělen od kuchyně příčkou s původními obložkami, celou tuto stěnu pak pokrývá rozsáhlá knihovna. Na protější stěně obývacího pokoje je podélná komoda, která slouží k ukládání a zároveň jako sokl pro menší sochy a umělecké předměty. V prostoru obýváku je sedačka, která je centrem bytu a lze z ní sledovat projekce na stěně. Osvětlení je zde řešeno třemi zavěšenými liniemi led-diodových světel.
Kuchyně v další místnosti je řešena vestavným blokem využívajícím celou výšku bytu. Pracovní deska a povrchy kuchyně byly sjednoceny do stejného odstínu. V kuchyni vyniká autorsky vyrobený stůl z masivního dubu a podnoží z ohýbaných trubek.  Tvarování stolu navazuje na funkcionalistické židle z 30. let. Osvětlení nad jídelním stolem je dalším autorským výrobkem.
Vybavení ložnice nabízí dostatek úložného prostoru. Šatní skříně, postel s úložnými prostory a police na knihy jsou vyrobeny na míru pro tento byt. Dětský pokoj se realizoval v druhé fázi. Vestavné „pueblo” pro dvě děti má mnoho skrytých úložných prostor na knihy, hračky a oblečení. Je navrženo a dimenzováno tak, aby s dětmi vyrostlo. Neobsahuje žádné zdobné prvky, ty se mohou proměňovat s věkem dětí formou zařízení. Jasné vymezení a využití výšky bytu umožnilo soustředit spaní a úložné prostory do jednoho homogenního prvku podél stěny.
Návrh bytu, vedený myšlenkou efektivního využití vestavěného nábytku, vedl k výsledku, který nabízí dostatek volného prostoru a kapacitně vyhovující úložné prostory pro čtyřčlennou rodinu.

Autorská zpráva
Foto: Peter Fabo


 

 

 

 

Autor: 0,5 Studio – Pavel Nový, Vít Svoboda
Plocha: 108 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

19. 8. 2019 15:51:26. Re: Byt Vinohrady. Karel Pokorný

 
 
 
 

19. 8. 2019 15:51:26. Re: Byt Vinohrady. Karel Pokorný

  d

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.