Byt Vršovice

Byt Vršovice

Praha 10, Vršovice

(3. 11. 2021) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Byt Vršovice

Byt se nachází v pozdně funkcionalistickém domě, jeho rekonstrukce zahrnovala změnu dispozice z 2+1 na 2kk. Jádrem bytu se měl stát obývací pokoj propojený s kuchyní, u nějž byl kladen důraz na elegantní vizuální propojení s ložnicí. V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvořit prostor pro sbírku obrazů a předmětů z cest.


Rozhodli jsme se akcentovat vizualitu domu, kterou jsme doplnili o nové vstupy. Jednotícím prvkem se staly povrchy podlah: použili jsme klasické parkety, v koupelně a na toaletě stěrky, které přecházejí i na stěny. Ke sjednocení došlo i v případě osvětlení a radiátorů, na vestavěný nábytek jsme vybrali dubové dýhy a bílou barvu.

Ze společných prostor domu se do bytu vstupuje skrze vstupní halu s výrazným křížovým osvětlením, kde se nachází integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou. Důležitým prvkem jsou tu dveře od firmy Dorsis. Vedou z haly do skladu, na toaletu a do koupelny, se stěnou splývají díky skrytým zárubním. Naopak dveře z haly do ložnice a obytného prostoru jsme akcentovali černým kovovým orámováním.

Do obývacího pokoje se vchází přes dvoukřídlé pivotové dveře. Prostorově skromná ložnice je orientována do vnitrobloku, její součástí je šatna se skládacími dveřmi.
 
Dispozičním sjednocením dvou místností vzniklo 30 metrů čtverečních velkorysého prostoru. Na vestavnou kuchyni s minimem detailů navazuje jídelní prostor. Sezení na pohovce zdůrazňuje kruhové stropní osvětlení s regulací svítivosti. Obytnou část kompozičně uzavírá podélná komoda, na níž jsou vedle zvukové techniky prezentovány i suvenýry z cest. I když se jedná o menší byt, poskytuje odpovídající komfort.
 
Výsledné atmosféry jsme dosáhli především díky průhledům skrze místnosti. V bytě jsou jasně definovány jak velkorysé společné prostory, tak intimnější části. Co má být vizuálně skryto, je barevně staženo do bíla, co mělo být zvýrazněno, akcentují materiály a barevnost. Materiálová a koncepční hra nechává vyniknout výhledy na panorama Vršovic, které díky pásovým oknům vstupují do interiéru.

Autorská zpráva
Foto: Peter Fabo


Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda
Plocha: 90 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2019

 
 
 
 
50.0667529
14.4586580
Byt Vršovice

Byt Vršovice
Praha 10, Vršovice

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz