CCTV Tower - nové sídlo čínské státní televize

CCTV Tower - nové sídlo čínské státní televize

(18. 5. 2012) Peking 17. května (ČTK) - Po deseti letech výstavby bylo v Pekingu uvedeno do provozu nové ústředí čínské státní televize (CCTV). Futuristicky vyhlížející budovu, která má symbolizovat nástup Číny na světovou scénu, navrhli německý architekt Ole Scheeren s nizozemským architektem Remem Koolhaasem ze studia Office for Metropolitan Architecture (OMA).

 
 
 
 

CCTV Tower - nové sídlo čínské státní televize

Peking 17. května (ČTK) - Po deseti letech výstavby bylo v Pekingu uvedeno do provozu nové ústředí čínské státní televize (CCTV). Futuristicky vyhlížející budovu, která má symbolizovat nástup Číny na světovou scénu, navrhli německý architekt Ole Scheeren s nizozemským architektem Remem Koolhaasem ze studia Office for Metropolitan Architecture (OMA).

CCTV (zdroj: OMA)
Budova CCTV-Tower vysoká 234 metrů se nachází v obchodním centru Pekingu. Sestává ze dvou věží ve tvaru L spojených křížem u paty, které ve výšce 160 metrů spojuje 70metrový pravoúhlý výčnělek. Její výstavba podle neobvyklého návrhu z přelomu tisíciletí začala v roce 2004. Hrubá stavba byla dokončena před čtyřmi lety, pak následovala ještě výstavba vnitřních částí budovy. Jako první se podle agentury DPA mají z CCTV vysílat sportovní přenosy včetně letních olympijských her v Londýně.

Jednačtyřicetiletý Scheeren o budově podle agentury DPA řekl, že ji není snadné jednoznačně vymezit. Konstrukce podle něj symbolizuje zlom a "představuje novou Čínu v jiném významu".

CCTV se začala po tvůrcích svého nového sídla ohlížet v roce 2002 krátce poté, co se Čína stala členem Světové obchodní organizace a padlo rozhodnutí, že v roce 2008 uspořádá letní olympijské hry. Tyto okamžiky podle Scheerena vysvětlují, proč se v zemi ujaly neobvyklé architektonické návrhy.

Číňané podle agentury DPA nemají státní televizi příliš v oblibě, funguje totiž jako nástroj propagandy vládnoucí komunistické strany. Nadšeni prý nejsou ani z CCTV-Toweru, které se kvůli neobvyklému tvaru prý začalo říkat "velké boxerky".

Cenu projektu jeho tvůrce sdělit odmítl, podle odhadů ale půjde o stovky milionů dolarů.

CCTV (zdroj: OMA) CCTV (zdroj: OMA)

Doplněno Stavbaweb:

Podrobne informace o projektu naleznete na stránkách OMA
zde.
Více informací o konstrukci CCTV naleznete na stránkách autorů konstrukčního řešení
ARUP nebo ve formátu PDF zde.



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz