Chalupa v Podkrkonoší

Rekonstrukce byla myšlenkou vlastníků zchátralého objektu, kteří tíhli k místu – lokalitě v Podkrkonoší. Ze staré chalupy a hospodářského stavení chtěli udělat místo pro odpočinek, vhodné k bydlení, ale zároveň ponechat tradiční design podhorské chalupy. To se podařilo i se zakomponováním moderního vybavení. Chalupa byla zrekonstruována na dvoupodlažní objekt. Druhé podlaží je určeno spíše pro ubytování, kde je možné si v dnešní době pronajmout i pokoje. Prostorné podkroví má samostatný vstup do objektu.
Důležitým prvkem v prvním patře jsou červená kachlová kamna, která si majitelé přáli zachovat jako středobod pohodlného obývacího pokoje a funkční pěkné kuchyně.
Materiály, které byly pro rekonstrukci použity byly vybrány s ohledem i na okolí a lokalitu. Využity byly především materiály přírodní, dřevo a kámen.
Zahrada za chalupou je o rozloze téměř půl hektaru. Součástí projektu byl dotvoření sad  a úprava koupacího jezírka.
AUTORSKÁ ZPRÁVA

Místo: Čermná
Autor: Ing. Arch. Miroslav Gebas
Investor: soukromý (vlastník objektu)
Projekt: 8/2011
Realizace 2014
Užitná plocha: 340 m2
Plocha pozemku: 663 m2 + zahrada přes 4000 m2

Komentáře

  1. Čtenář Stavbawebu says:

    Tak tady se opravdu nedařilo, povrchní snaha o dodržení tradic díky nevhodným materiálům a jejich zpracování dělá z této rekonstrukce hodně nepovedenou záležitost. Nepovedený extreriér včetně úprav pozemku se potkává se stejně problematickým interiérem, kde je znát neschopnost sladit materiály, barvy a tvary a deklarovaná snaha o výběr materiálů a ctění místa vychází zcela na prázdno. Pozitivních příkladů, jak toto udělat je přitom v poslední době mnoho.

  2. Čtenář Stavbawebu says:

    Uf, s prominutím velká slabota. Skoro se až nechce věřit, že je toto dílo architekta! Tipoval bych spíš pejska a kočičku.
    Ne vážně, kde je snaha o citlivou a pokornou REKONSTRUKCI? Vztah k historii, promyšlený koncept celku? a detailu? Vkus se ztrácí někde za nakynutou pecí…

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*