Cino Zucchi Architetti: La Corte Verde di Corso Como

Cino Zucchi Architetti: La Corte Verde di Corso Como

 
 
 
 

Cino Zucchi Architetti: La Corte Verde di Corso Como

Nový rezidenční komplex v Miláně


Vizualizace

Architekti: Cino Zucchi Architetti
Místo: Porta Nuova, Piazzale Principessa Clotilde, 20121 Miláno, Itálie
Plocha: 4019 m2
Realizace: 2013
Foto: Archiv Cino Zucchi Architetti



Proměna jednoho z nejdůležitějších pólů nového Milana, oblast Porta Nuova, je téměř dokončena. Nový rezidenční komplex „La Corte Verde“ (Green Court), představuje jen malou, ale důležitou součást této reformy; díky svému umístění je přechodem mezi novými vysokými objemy na severu a stávající městskou zástavbou na jihu.

Příčný rozměr pozemku a jeho trapézový tvar jsou příčinou obtížného definování stavebního objemu po celém obvodu. Rozhodli jsme se umístit objem na východní okraj k via Viganò se zelenými plochami, zatímco západní okraj ve via Rosales definuje nízká zeď, která chrání zahradu – markýza vyznačuje příjezd do podzemního parkoviště a chrání blok jeho schodiště. Na jihu dokončí území dva stavební objemy pro přilehlé pozemky, navrhované rovněž Cino Zucchi Architects, a vznikne tak „porézní“ městský blok, sestavený z budov různých výšek, seskupených kolem rozlehlé centrální zahrady.



Nový bytový komplex má dva různě pojaté přístupy: v ulici Viganò je dvojice vstupních galerií, nabízející průhledy do zahrady; tyto vstupy vedou k velkým proskleným atriím a vertikálním komunikacím bloku; druhý možný vstup je přes stánek na severozápadě, který vyčnívá z hlavního objemu budovy, přimyká se k zahradě a nabízí k ní krytou boční cestu.

Přední a zadní fasády budovy mají velmi odlišné architektonické prvky, zvolené ve vztahu k dispozici interiérů i vzhledem k pozici ve městě a sluneční orientaci. Při východní straně do ulice Viganò jsou ložnice, koupelny a schodiště, tato fasáda se vyznačuje přerušovaným profilem, kde se střídají vypoukliny v podobě „arkýřů“ s vysokými pruhy oken od podlahy ke stropu; západní strana, kde jsou obytné prostory, rozšiřující se do velkých souvislých teras, vytváří dlouhou stěnu obrácenou do zahrady. V horních patrech, vytváří stupňovitý profil velké visuté zahrady dvoupodlažních apartmánů.

Různé materiály a textury fasád – omítky, indický kámen se dvěma různými povrchovými úpravami, sokly z porfyrových desek, dřevěné i kovové okenní rámy, trapézové a perforované měděné plechy, parapety ze smaltované oceli a pískovaného skla – jsou sjednoceny paletou barev teplých šedých tónů, které připomínají spolu s jediným vyčnívajícím štítem historické město, ovšem bez jakékoliv přímé citace jeho stylistických rysů. V tomto smyslu je nová budova něčím víc, než napodobením jazyka stávajícího města, představuje jeho „abstraktní“ nové čtení, schopné vytvořit efektivní přechod mezi novým komplexem Porta Nuova a starší výstavbou kolem Corso Como.


Model

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.