V Nebřenicích se nedávno zrodila nová
restaurace La Bottega Oaks Deli Bistro. Za konceptem stojí architekt Andrej
Tušan (Chapman Taylor Prague Studio).
Interiér restaurace se svým pojetím a
designem liší od jiných poboček La Bottega. Inspirací designu se stal
výlet do severní Itálie. Při vstupu zaujmou zejména keramické
tyrkysové obklady ve tvaru trojúhelníku. Jedná se o kachličky, které
mají rozpraskaný desing vytvořený povrchovou úpravou Crazing. Jsou originální, každý kus je dělaný ručně. Evokují atmosféru
italského „dolce vita“.
V projektu jsou uplatněny lokální zdroje. Většina
materiálů a interiérových prvků pochází přímo z Čech nebo Slovenska,
případně z dalších evropských zemí. V interiéru si lze všimnout realizace
dekorativního osvětlení, jehož skleněné části jsou vyráběny v Čechách, a glazovaných keramických obkladů, které jsou ručně vyráběny na Slovensku.
Zajímavou částí interiéru je atypický nábytek,
který byl vyrobený na Moravě a Slovensku, výhradně z dubu evropského.
„Během výběru materiálu se nám podařilo najít dva krásné kusy dvousetletých
dubových kmenů, ze kterých jsou zhotoveny masivní stoly. Konkrétně stůl v
restaurační části váží přes sedm set kilogramů a je vyroben z kmene stromu
pocházejícího z oblasti Štiavnických Vrchů,“ vysvětluje architekt.
Atmosféru dotváří i promyšlený koncept osvětlení a
ozvučení. Jeho variabilita umožňuje přizpůsobit prostředí pro různé
příležitosti. Součástí konceptu je také „otevřená kuchyně“, kde návštěvník
může nahlédnout pod ruce šéfkuchaři.
Na restauraci navazuje koncept bistra a obchodu s italskými produkty a surovinami. Také interiér
bistra měl na starosti Andrej Tušan.
Autorská
zpráva, redakčně upraveno
Autor: Andrej Tušan
Ateliér: Chapman Taylor Prague Studio
Umístění projektu: Oaks Prague (rezidenční komplex
v Nebřenicích u Prahy)
Dokončení:
2022
Stínící prvek je trochu vidět na fotkách, jiné jsem nedostala. Zhotovitel píše: " Fasádní prvek je jedním z atributů stavby. Bionická…
Vlastně je to legrační název. Z la bottega vzniklo české putyka, tedy místo nevalné úrovně, kde se spíš jen posedává, a bistro je rychlé občerstvení. A ten anglický název dubu, když se chlubí, že je ze Slovenska, to už je jen třešnička na dortu. Schválně, na co si to místní překřtí?