Někde mezi tradičním českým chlebíčkem a baskickými pinxtos
vznikla Špejle. Přes den je ideální na rychlou svačinu nebo lehký oběd, večer
se nálada proměňuje a rafinované menu se doplňuje o perfektní koktejly na baru.
Když k nám do kanceláře přišla čtveřice kovbojů české
barmansko-gastronomické scény VV, JB, JB a JP, podával se domácí špek a Cinzano
s jablečným moštem z Valče. „Máme prostor a chceme udělat restauraci, která tu
ještě není. Bez menu, jen dobré věci na špejli a skvělé drinky.” Snažili jsme
se rozkrýt, co to vlastně je. Bar, bistro, pekárna, vinárna, kavárna,
restaurace, lahůdkářství? „Od všeho trochu a ještě něco navíc.” Shrnuto
podtrženo: Ráno na snídani, přes den na rychlý oběd, večer na skleničku.
Parter nově zrekonstruované budovy nepočítal s restaurací, zázemí bylo
přístupné jen po malých točitých schodech, polovina restaurace byla oddělená ve
dvorním křídle. V původní skice se celý prostor propojil patnáctimetrovým
barem, který navádí hosta ze světlejší vstupní místnosti až do tmavší zadní
části. V zázemí se odehrála škatulata, točité schody se otočily a uvolnily
prostor v kritickém komunikačním uzlu. Odprezentovali jsme náš koncept a
čekali.
Těsně před Vánocemi zazvonil telefon a bylo rozhodnuto, jdeme do toho. A hned
první schůzka bude v Barceloně, abychom Špejli pochopili. Z lednového pošmourna
jsme se vydali na slunečnou Las Ramblas. První podnik, první drink… V čerpání
inspirace (a G&Ts) jsme pokračovali dlouho do noci. Ani jedno místo nebylo
dokonalé, každé mělo něco – někde to bylo krásné, někde zase skvělé jídlo,
jinde atmosféra, skvělé drinky… Naše zadání ale bylo jasné. Na adrese
Jindřišská 16 to má být dokonalé ve všem.
Návrh bistra se očistil od zbytečností, ba co víc, ještě se
zjednodušil. Ani provoz, ani prostředí nesmí klást na hosty a personál zbytečné
nároky. Tempo celé restaurace se v průběhu dne mění, člověk jí jen to, co vidí
a na co má chuť, cena je jedna. Personál se tak může soustředit na míchání těch
nejlepších drinků a smát se na hosty i po celodenní šichtě. Stejně jako se mění
složení surovin v průběhu dne a roku, tak se díky autonomnímu řízení přirozeně
mění atmosféra a rytmus interiéru. Ve Špejli je vždycky tak akorát.
Vstupní části dominuje dlouhý bar z válcovaného plechu,
který se vine prostorem a končí u otevřeného grilu ve vyvýšené části. V klubu
by na podobném místě byl DJ, tady je to kuchař, král podniku. Čerstvě
připravené a galerijně nasvícené “chlebíčky” jsou chlazené černou kamennou
deskou. Ingredience, ze kterých se jídlo skládá, jsou často k nalezení i v
interiéru – ten totiž zároveň slouží jako sklad a jednotlivé suroviny jsou
vidět v regálech z březové překližky. Dřevo dodává zlatavý nádech tmavě
laděnému interiéru. Ze vstupních prostor, které jsou lahůdkářstvím, jídelnou a
skladem, se několika kroky podél baru přesouváte přes kavárnu, bar a kuchyň do
klidné zahrady, kde si pod stromy můžete vychutnat atmosféru zahradní
slavnosti. Jednoduchost a skromnost celého interiéru nechává vyniknout malým
detailům, jako je hra s dlažbou v podlaze, ruční výmalba válečkem nebo skryté
nabíjecí stanice pro telefony.
„Špejle? Viděli jste to slovo napsaný? To je takový divný,
pomnožný… Zatím je to pracovní název, uvidíme, co s tím…” Slovo je to geniální.
Špejle přežila počáteční nejistotu a funguje skvěle. Jak jinak konkurovat
sloganu pořadů z našich dětských let: „Chcete-li nám něco psát, tři jedničky
padesát?!” Tehdejší sídlo Československé televize se díky Špejli mění v místo,
kam se dá jít po večerníčku i tak trochu zlobit.
Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice
Místo: Jindřišská 16, Praha
Architekti: COLL COLL – Cyril Pavlů, Krištof Hanzlík, Kateřina Vondrová, Marek
Fischer
Stavba: Česká interiérová společnost, a.s.
Světla: LEDOS
Řízení prostředí: EMPYREUM Information
Technologies s.r.o – technologie SYSLOOP
Produkty: Ton Židle 150 Black Grain, čalounění 6422 Anthracite, TON; reflektorové
osvětlení HOLO, Artemide; hexagonální dlažba a obklady Ragno Rewind, Archtiles;
umyvadlo LAVABO BASALTO NERO Mini a Ovale, Jungmann – keramika Kámen
Rozloha: 280 m2
Náklady: 12 milionů korun
Stínící prvek je trochu vidět na fotkách, jiné jsem nedostala. Zhotovitel píše: " Fasádní prvek je jedním z atributů stavby. Bionická…
Všechny fotografie jsou ze 4. dubna 2025. Popisky zkusím doplnit, šlo se staveništěm od Masarykova nádraží mezi budovou Masaryčky a…
Jak se říká, slibem nezarmoutíš.
Tohle je vymazlený dům v šíleném terénu. A to, že má kolem sebe bujnou až divokou zahradu, mu hodně sluší.
Škoda, že u fotografií nejsou popisky na co a odkud se dívám a kdy to bylo foceno,