Dietmar Feichtinger Architectes: Školní skupina Lucie Aubrac v Nanterre, Francie

Dietmar Feichtinger Architectes: Školní skupina Lucie Aubrac v Nanterre, Francie

 
 
 
 

Dietmar Feichtinger Architectes: Školní skupina Lucie Aubrac v Nanterre, Francie

Paříž, 5. června, 2012 – Škola je význačná svou prostorovou organizací a pojetím fasád vzhledem k okolí. Volná forma odlišuje budovu od okolního prostředí s rigidními domy pro bydlení, charakteristickými pro francouzskou provincii v Nanterre (západní předměstí Paříže). Čtvrť La Défense je odtud na dohled, vzdálená 11 km. Západně od školy vede frekventovaná dálnice Route Nationale 314. Pozemek byl vyhlouben a zemina navršená hloubením byla osazena zelení.

 

Školní komplex je uspořádán kolem dvou dvorů, kde jsou plochy pro různé venkovní aktivity dětí. Dvůr pro mateřskou školku je čtvercový, dvůr základní školy má lichoběžníkový tvar. Na jižní straně doplňuje komplex tělocvična. Na východní straně je „Centre de Loisirs“ (Centrum volného času), denní domov pro celodenní školu, jaká je ve Francii obvyklá. Denní domov je přístupný také pro obyvatele okolní provincie; knihovna a dokumentační centrum zde funguje jako Obecní dům.




Hlavní vchod do školy je na severní straně pod přečnívajícím objemem knihovny. Je dobře viditelný z ulice Savoye. Vstupní plocha nabízí prostorné zastřešené nádvoří pro rodiče a děti. Na nádvoří jsou také stojany na kola.
Umístění bytu umožňuje školníkovi mít přehled o návštěvnících a žácích. Malé děti mají přímý přístup ze zastřešené plochy nádvoří do vestibulu školky. Ke vstup do základní školy se přichází z nádvoří po krytém chodníčku podél budovy.




Budova
Kolem celé školní budovy vede chodba. Tato světlá chodba s okny má místně různou velikost a vedou z ní vstupy do tříd a zařízení. Chodba má také význam účinné protihlukové bariéry pro třídy, které jsou orientovány výhradně do dvora. Díky orientaci jsou všechny třídy velmi klidné a slunné.







Školka

Školka má pět tříd ve dvou patrech a je přístupná přímo ze vstupní haly. Společná zařízení pro denní domov, školku a základní školu, jako jsou počítačová místnost, knihovna, studovna, hudební třída a jazyková laboratoř, jsou pro žáky dostupné zvláštní krátkou a jasnou cestou. Učitelé už potvrdili, že orientace v budově je pro děti velmi snadná.





Základní škola
Škola má celkem devět tříd. Dvě učebny jsou v přízemí, sedm v prvním patře. Tři třídy mají společnou prostornou terasu.
Jídelnu s připojenou samoobsluhou užívá jak školka, tak základní škola. Je umístěna mezi oběma dvory.



Interiér
Všude ve škole je na podlahách položeno linoleum. Učebny se od společných prostor barevně liší. Každá třída byla vybavena akustickými panely a nástěnnými deskami z perforovaného aluminia se zabudovaným absorpčním materiálem. Školní potřeby jsou ve třídách umístěny ve speciální dřevěné skříni.
Chodby před třídami jsou zařízeny průběžnou dřevěnou lavicí se zabudovaným botníkem a věšáky na kabáty.

Tělocvična
Samostatná hmota tělocvičny uzavírá komplex na jižní straně. Přístup k tělocvičně je chráněn zastřešením polykarbonátovými panely.



Fasáda
Fasády jsou vyrobeny z neopracovaných borovicových lamel. Díky seříznutí a individuálnímu namontování a prostřídání s prosklenými plochami lamely vytvářejí optický dojem chvění fasády. Aby bylo zabráněno přímému pohledu do školy z okolních bytových domů, jsou lamely na fasádě denní školy hustší a vedou i přes okna. Spolu se zelenou střechou tvoří fasády celek silně kontrastní vůči okolí.

Byt školníka
Byt pro školníjka má třiložnice a je umístěn ve třetím patře. Z terasy bytu má školník dobrý přehled o dění ne školních dvorech. Má odtud také výhled na Velký oblouk v La Défense.

Parkování
Učitelé mají k dispozici dvanáct parkovacích míst v suterénu. Z garáže je přímý přístup do budovy.



Projekt: Groupe scolaire Lucie Aubrac
Adresa: Allée de Bourgogne, Nanterre
Klient: radnice Nanterre
Architekt: Dietmar Feichtinger Architectes
Vedoucí projektu: Katja Pargger
Tým: Mathias Neveling, Anna Zottl, An Vranken, Markus Himmel, Jeanne Stern, Maria Joao Pita
Tým soutěžního návrhu: Katja Pargger, Barbara Fellmann, DI Dorit Boehme, Petra Meisenbichler
Statika: INGEROP
HQE (High Quality Environmental standards): Oasiis
Akustika: Peutz & Associés
Plocha pozemku: 7116 m²
Čistá podlažní plocha: 4620 m²
Zastavěná plocha: 2713 m²
Foto: David Boureau

Publikováno prostřednictvím v2com.biz

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.