Dům pro fotografa

Dům pro fotografa

(14. 4. 2022) ValArch ateliér

   
 
 
 
 

Dům pro fotografa

Pozemek vypadající jako pěkná mírumilovná louka pod lesem leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny CHKO Beskydy. I přesto, že je všude kolem původní zástavba ze 70. let 20. století, jsme museli vyvinout veliké úsilí, abychom mohli tento dům postavit. Ani orientace pozemku nebyla úplně ideální - ale nic, co bychom nezvládli.

Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo jednoduché. Proto jsme zvolili z každého prvku to nejlepší. Ze stávající výstavby urbanistické uspořádání, zejména uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahujeme až na střechu ložnice a stíráme hranice mezi terénem a domem. Absence oplocení jen podporuje přirozené osazení domu do okolí.

Dispozice přízemí je jasně rozdělena na společnou vstupní část, která slouží pro potřeby rodiny a zároveň jako předprostor fotografického ateliéru umístěného v podkroví, a na obytné prostory. Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou a obývákem. Samostatné křídlo do zahrady je již přízemní s loukou na střeše. Ukrývá ložnici s koupelnou, která je společná pro celý dům.

Podkroví je děleno na poloviny. Jedna část patří ateliéru a je s výstupem na zelenou střechu-louku, druhá je zcela v nadvládě dětí, které mají proskleným štítem výhled do valašských kopců.

Miniaturní nádvoříčko, zahryznuté do louky, je ze západu kryté zelenou vlnou, z východu přirozeně splývá s terénem. Tady je hlavní oáza klidu a pohody celého domu, vlastně takový obýváček bez střechy.

Ve vstupu je vytvořen záliv pro parkování, kterým vyrovnáváme první výškový rozdíl pozemku a vytváříme i jakýsi pocit soukromí tím, že polosoukromým předprostorem oddělujeme část soukromou. Absence oplocení, branek a bran opět odkazuje na okolní louky a volně plynoucí valašskou krajinu.

Autorská zpráva, redakční úpravy

Fotografie:  BoysPlayNice

Materiály:
Dřevo – kompletní nosná konstrukce, schodiště, nábytek
Dřevovlákno – kompletní tepelné izolace
Betonové stěrky – toaleta, koupelna, kuchyň
MDF – nábytek dle autorského návrhu

Studio: ValArch ateliér
Autor: Ing. arch. Tomáš Jalůvka, Ing. Tomáš Kašík, Ing. arch. Lenka Jalůvková
Umístění projektu: Valašská Bystřice
Rok projektu: 2017
Rok dokončení: 2018
Zastavěná plocha: 150 m²
Hrubá podlahová plocha: 125 m²
Náklady: 7 mil. Kč

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

16. 4. 2022 20:49:48. Re: Dům pro fotografa. Jitka

 
 
 
 

16. 4. 2022 20:49:48. Re: Dům pro fotografa. Jitka

  Pořád mě udivuje móda hladkých střech bez přesahu, tady navíc umocněná absencí protisněhových zábran. Zajímala by mě zkušenost majitelů, jestli jim ze střechy nepadají laviny a jestli neníčí fasádu

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

4. 6. 2022 10:06:36

Re: Re: Rozhledna Závist.

:-)

 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz