ellement: Revitalizace dolní části Gahurova prospektu

ellement: Revitalizace dolní části Gahurova prospektu

(11. 11. 2014) Zlínská galerie představí revitalizované prostory ve městě
Výstava z cyklu Zlínské konfrontace
12. 11. – 18. 2. 2015 – Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, 2. podlaží budovy 14

 
 
 
 

ellement: Revitalizace dolní části Gahurova prospektu

Zlínská galerie představí revitalizované prostory ve městě
Výstava z cyklu Zlínské konfrontace
12. 11. – 18. 2. 2015 – Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, 2. podlaží budovy 14


(ČTK) -
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila cyklus nazvaný Zlínské konfrontace. Představí zrevitalizované veřejné prostory ve městě, řekla dnes ČTK Michaela Mitáčková, mluvčí Baťova institutu, ve kterém galerie sídlí. Jako první bude od úterka prezentována obnova Gahurova prospektu, prostoru před Kulturním a univerzitním centrem. Lidem slouží od loňského roku, obnova stála 16 milionů korun.

Dříve neupravené prostranství se proměnilo v místo pro odpočinek a setkávání lidí. Zelený prospekt ve středu Zlína se tak vrátil k funkci, kterou plnil na přelomu 20. a 30. let minulého století za baťovské éry. Nese jméno architekta Františka Lydie Gahury, který ovlivnil vzhled Zlína, dal například konečnou podobu čtvrtím s typickými baťovskými domky z červených cihel.

Výstava představí projekt obnovy prospektu z dílny architektů Jitky Ressové, Hany Maršíkové a Jana Pavézky. Minimalisticky řešený prostor tvoří zapuštěné chodníky v uměle zvlněném terénu. Trávníky často využívají k odpočinku i sportovním a zábavním akcím studenti zlínské univerzity, jejíž budovy se nacházejí v blízkosti prospektu.

Na výstavě se lidé dozvědí více o procesu navrhování i o jednotlivých fázích příprav projektu. "Dohromady s časosběrnými videi se můžete podívat, zda se rekonstrukce vydařila a jak je nový prostor využíván studenty a ostatními lidmi," uvedla kurátorka výstavy Lucie Šmardová.

Cyklus postupně představí projekty, které byly coby vítězové veřejných architektonických soutěží realizovány v posledních čtyřech letech. V příštím roce bude pokračovat výstavami o rekonstrukci budov 14 a 15 v továrním areálu, ze kterých vznikl Baťův institut, o revitalizaci parku Komenského a rekonstrukci podchodu na náměstí Práce. Výstavy doplní komentované prohlídky a diskuse s architekty. Výstava o revitalizaci Gahurova prospektu potrvá do 18. února.

Doplněno Stavbaweb:
Více informací o výstavě a doprovodném programu najdete ZDE.


Projekt Revitalizace Gahurova prospektu ve Zlíně byl publikován v: Stavba č. 1 XXI (2014), s. 28-31
Stavba č. 1/ 2014

Související články:

Související články:



 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz