EM2N: Cinématheque Suisse

EM2N: Cinématheque Suisse

 
 
 
 

EM2N: Cinématheque Suisse

Rozšíření budovy Švýcarského národního filmového archivu v Penthaz



Architekti: EM2N, Mathias Müller, Daniel Niggli
Klient: Bundesamt für Bauten und Logistik BBL
Místo: Penthaz, Švýcarsko
Vedoucí projektu: Marc Holle (Associate), Bettina Baumberger, Jean-Baptiste Joye
Tým: Pascal Deschenau, Yann Dubied, Marita Gelze de Montiel, Phillippe Jorisch, Robert Kuijper, Andrea Landell, Yoshihiro Nagamine, Noémi Necker, Tanja Schmid, Michael Zürcher
Plocha: 13 254 m2
Soutěž: 2007 (1. místo)
Projekt: 2007-2012
Realizace: 2010-2012 (1. fáze), 2013-2014 (2. fáze)
Náklady: 49,5 mil. CHF
Foto: Roger Frei




Je to zvláštní, ale půvab stávající filmotéky spočívá v jejím jednoduchém a utilitárním vzhledu. Dům pro národní sbírku filmové paměti měl podobu neokázalé sestavy hal, které pečují více o svůj obsah než o jeho obal. Projekt na rozšíření to přijal jako výchozí bod a rozvíjí ho vlastním způsobem. Nové přírůstky a remodelace konstrukce překládají stávající budovy v lineárním uspořádání nově do kompozitní, ambivalentní podoby paralelních budov o různých délkách. Jen na koncích situaci vyznačují šikmé řezy.




Také v interiéru je patrný podélný princip. Tři hlavní komunikace leží nad sebou, vertikálně pronikají paralelními příčnými stěnami; díky tomu si lze uvědomit sekvenční uspořádání nosníků. Konferenční místnosti zavěšené v dvoupatrové vstupní a výstavní hale jsou spolu propojeny okny. Výhledy napříč i podélně skrze budovu ukazují perspektivní hloubku a nabízejí asociace s filmovými efekty, jako prolínačky a střih.



V Penthaz I jsou nyní veškeré veřejné a pracovní prostory, vlastní archiv je soustředěn do podzemního skladu na straně vzdálenější od ulice, což je pro bezpečnost uložených filmů, kulturně významných uměleckých děl, optimální. Penthaz II tak je svým způsobem super-bunkr.
Urbanistická dispozice byla navržena tak, aby na jedné straně reagovala na expanzivitu sousední zemědělské krajiny a na druhé straně vytvořila jasný a důrazný projev instituce Cinémathèque Suisse.



Nový plášť z rezavé oceli, industriálního a smyslového materiálu, halí celý komplex a spojuje nové a staré části. Jeho postupné zvětrávání symbolicky odkazuje na funkci archivu. Modulovaná, zhuštěná střešní krajina mírně svažitých střech je tematicky spojená s podobou hal filmových studií.




 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.