FRENTEarquitectura: Ministudio v Mexiku

FRENTEarquitectura: Ministudio v Mexiku

(15. 5. 2012) Prostor, který probouzí představivost a podporuje kreativitu.

 
 
 
 

FRENTEarquitectura: Ministudio v Mexiku

Prostor, který probouzí představivost a podporuje kreativitu.


Schody do mezaninu
Místo: Colonia del Vale, Mexico City
Architekti:
FRENTEarquitectura
Architektonický návrh: Juan Pablo Maza
Tým projekantů: Daniel Nava, Estefanía Hoth
Celková plocha: 48 m2
Půdorys přízemí: 27 m2
Návrh: 2010
Realizace: 2011
Foto: Paul Czitrom & Onnis Luque


Ministudio, umělecká dílna v Mexiko City
Stavba je na livhoběžníkovém půdorysu a řízenou perspektivou zvýrazňuje mizející body a dává vzniknout dynamickému a tekoucímu prostoru, který probouzí představivost a provokuje kreativitu. Stavba je na ploše pouhých 27 m2 a je usazena v malé proluce po bývalém skladu na zadním dvorku rodinného domu.
Stavba je orientována na jih, proto bylo nutné zabránit přímém vnikání slunečního světla do interiéru, ale zachovat výhledy na zahrádku. Horní podlaží proto vystupuje jižním směrem ven nad dolní půdorys a stíní tak přízemní prosklenou stěnu, která propojuje studio s exteriérem. Šikmé střešní desky zabraňují slunečním paprskům proniknout do pracovny. Rozptýlené světlo se dostává do prostoru s dvojitou váškou díky hornímu světlíku. Vlivem jemného osvětlení shora a dvojité výšce části prostoru se také zvětšuje pocit velikosti a měřítka prostoru.
Mezanin jemně spočívá na zadní zdi studia a vysunuje sešikmenou podlahu ven nad zahradu jako objekt, který je součástí venkovního prostoru. V přízemí naopak prosklené dvěře od stěny ke stěně způsobují, že hranice mezi vnitřním a venkovním prostředím v podstatě mizí. Malé okno v horní části fasády poskytuje trojúhelníkový stín, který se během dne podle slunce pohybuje po objektu.

Přízemí Otevřené prosklené dveře do zahrady
Mezanin
Přístup do zahrádky prostor studia
Horní osvětlení světlíkem

půdorysy



nahoře řezy, dole pohledy



Foto z výstavby

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz