Interiér mezonetového bytu

Interiér mezonetového bytu

Brno

(14. 5. 2020) studio AEIOU

   
 
 
 
 

Interiér mezonetového bytu

Stavební záměr řešil dispoziční změny a návrh interiéru v mezonetovém bytě novostavby bytového domu. Původní dispozice zahrnovala obývací pokoj s kuchyní, jídelním koutem ve spodním patře a v podkroví tři ložnice s velkorysou terasou. Klientům řešení od developera nevyhovovalo, navíc požadovali umístit hlavní společenský prostor do podkroví k terase. Z původního návrhu zůstalo pouze schodiště, vše ostatní se přeskládalo. Eliminovaly se chodby, horní patro se přeskupilo tak, aby všechny místnosti měly přístup na terasu. Úložné prostory se rozšířily ve vstupní hale pod schodištěm, vestavěnou skříní s botníkem a dominantní zaoblenou šatní skříní. Zvětšená koupelna bez přímého denního světla byla skrze novou dětskou šatnu prosvětlena vertikálním světlíkem. Stejně jako dětský pokoj má oddělenou šatnu i ložnice, která může, ale nemusí ložnici rozšiřovat.
Schodiště, jako dřevěný prvek, ústí přímo do obývacího pokoje a svým tvaroslovím předjímá hru dřevěných kostiček a šachovnic v horním patře. Tento motiv je použit na obývací stěně, konferenčním stolku, TV skříňce, kuchyni i na prosklených příčkách hostinského pokoje a druhé koupelny. Prostor v horním patře lze rozšířit otevřením příčky do hostinského pokoje. Koupelna v podkroví má spíše relaxační charakter, proto jsme tu umístili parní box a prosklené dveře, kterými je propojena s terasou.
Terasa svým řešením navazuje na interiér - u obývacího pokoje je odpočinková část se zelení, plní také funkci optického bariéry od sousední terasy. Následuje posezení s markýzou a víceúčelovou vyklápěcí lavicí. V zadní části terasy je umístěna perličková lázeň.
Převažujícím materiálem je dřevo na nábytku či podlaze v kombinaci s dekorativní pryskyřičnou stěrkou, jenž hrají prim v celém interiéru. Prostorové dřevěné rámečky tvoří masivní dubové hranolky. Výplně: lakovaná deska, sklo nebo prázdný prostor. Výplně se střídají dle funkčního či estetického uspořádání nábytku. Vše bylo navržené na míru, od skládací dělicí stěny hostinského pokoje až po kuželovité úchytky. Celý interiér se nese v duchu estetické interpretace někde mezi Evropou a Asií, přesně tak, jak tomu bylo v životě klientů a naší společné komunikace.

Autorská zpráva
Foto: Martin Zeman


 
Autoři: studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník; spolupráce Ing. arch. Tamara Bemerová
Obestavěný prostor: 435 m3
Užitná plocha: 155 m2
Dodavatel: TARGET DESIGN s.r.o.; PB Profi s.r.o. - stěrky

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Interiéry/design

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz