Interiér špejcharu v Benicích

Interiér špejcharu v Benicích

(1. 11. 2022) 1:1 architekti

   
 
 
 
 

Interiér špejcharu v Benicích

Historie Benického panství sahá do čtrnáctého století – číslo popisné je 1. Jeho vlastníkem byl například Albrecht z Valdštejna, ale do dnešní podoby statku s půdorysem rovnostranného trojúhelníka byl přestavěn na přání Františka Václava z Vrtby. Trojúhelník byl symbolem patronky rodu Vrtbů, svaté Anny.


Malebnost a krásu okolní krajiny těžko popisovat – lepší vidět na vlastní oči. Statek dnes nabízí spoustu různých aktivit – svatby, konference, tábory, projížďky na koních, restauraci…

Právě hlavní sál v bývalém špejcharu byl prostorem určeným k rekonstrukci, aby odpovídal dnešním požadavkům. Prošel v průběhu let několika spíše méně citlivými úpravami. Požadavek investora byl ze špejcharu vytvořit příjemný a po všech směrech vybavený multifunkční prostor.

Prvním krokem pro nás bylo očišťování od nánosů z posledních dob. V sále byly vestavěny různé konstrukce, které komplikovaly jeho využití. Ty jsme odstranili a získali prázdný prostor. Do prostoru jsme umístili centrální schodiště, jehož tubus zároveň podepírá galerii. Kruhové schodiště pocitově odděluje prostor baru pod galerií a prostor do krovu otevřeného sálu a je v podstatě jedinou dispoziční změnou ve špejcharu. Ocelová konstrukce, která je velmi jemná a exaktní, ostře kontrastuje s okolními bíle omítnutými hrbolatými kamennými zdmi. Jasně přiznáváme nové prvky v prostoru, a opečováváme ty původní, hodnotné.

Náročnější částí projektu bylo hledání odpovídajících technických řešení, která budou fungovat v domě stovky let starém s více než metr silnými zdmi. Základem pro nás bylo používání kvalitních materiálů, které dobře doplňují ty původní a kvalitou a nadčasovostí se jim vyrovnají. Navržena byla nová odvětrávaná podlaha s finální vrstvou ztónovaného cemflow. Zateplení krovu a nové podbití muselo zároveň dobře akusticky fungovat. Je tvořeno z latí se vzájemnými rozestupy.

Důležitým prvkem v prostoru je osvětlení, které je jedním ze stavebních kamenů různých atmosfér v sále. Je tvořeno kombinací zavěšených světel, reflektorů a liniových svítidel.

Poslední dobou se poměrně často potkáme s někým, kdo byl v Benicích na svatbě, konferenci nebo oslavě. Není divu, koná se tam jedna akce za druhou. Špejchar funguje a atmosféra v něm je parádní!

Autorská zpráva
Foto: Ondřej Bouška

Autoři: 1:1 architekti: Ing. arch. Pavla Feistnerová, Ing. arch Tomáš Feistner
Místo: Benice u Chrášťan
Rok: 2021
Stupně PD: architektonická studie, dokumentace interiérových úprav, autorský dozor při realizaci
Status: realizovaný projekt
Klient: soukromý investor 
Spolupráce: Ing. arch Štěpán Psotka
Odpovědný projektant: Ing. arch. Tomáš Feistner

Stavební část: Ing. Ivan Záruba
Stavebně konstr. řešení: Ing. Viktor Bakštein
Elektroinstalace: Ing. Michal Žůrek
Vytápění + chlazení + větrání: Ing. František Basl
Požárně bezpečnostní řešení: Ing. Jan Vodehnal
Průzkum vlhkosti a salinity: Ing. Michael Balík, CSc.

Realizace: 
Hlavní dodavatel Reno s.r.o.
Schodiště: JoFo s.r.o.
Truhlářské výrobky: Truhlářství Kotyza

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz