Interiéry EOH IT Hubu

Interiéry EOH IT Hubu

(4. 5. 2020) Studio Perspektiv

   
 
 
 
 

Interiéry EOH IT Hubu

Studio Perspektiv získalo světová ocenění za interiéry EOH IT Hubu – pracovní prostory, v nichž se spojují vize o vesmíru a živoucích organismech
Tým architektů Studia Perspektiv v loňském roce dokončil technologický hub jihoafrického ICT giganta EOH. Realizace rozprostřená na dvou podlažích objektu Main Point na pražské Pankráci byla vybrána do pětice celosvětově nejlepších projektů nominovaných v kategorii Small Office of the Year na ceny Frame Awards 2020, udělované prestižním časopisem Frame. Studiu dále přinesla ocenění Winner v soutěži German Design Award 2020.

Studio vedené Jánem Antalem a Martinem Stárou v této budově již dříve realizovalo několik zadání, jež si získala uznání české odborné veřejnosti. Patří mezi ně kanceláře pro společnosti jako Arval, Trask nebo Dimension Data. Projektem EOH IT Hub na ploše 1300 m2 se architekti Studia Perspektiv rozhodli otestovat její limity. Organická forma stavby jim napomohla rozehrát tvůrčí hru asociací s živým a neživým univerzem. Autorské vize se v realizaci hmatatelně uplatňují především prvotřídním designem, který klade nekompromisní požadavek na funkčnost a kvalitní materiálové zpracování.

AUTORSKÝ KONCEPT
Architektům se podařilo zhmotnit projekt s významovou vrstevnatostí, který přesahuje všední typologii kancelářských pracovišť. Prostorovou strukturu i konceptuální uchopení definují dva zdánlivě neslučitelné přístupy. Prvním se stala mikroskopická perspektiva, jejímž předmětem je mnohobuněčný organismus, druhým pak vesmír v makroskopickém měřítku přitahující lidstvo tajemností i vizuální působivostí anorganických hmot a jevů. 

Spoluautor návrhu a jeden ze zakladatelské dvojice Studia Perspektiv Martin Stára ke konceptu dále dodává: „Napadlo nás propojit dvě protikladná měřítka. Mikroskopické a makroskopické. Aby se organismus správně vyvíjel, jeho jednotlivé buňky se potřebují dělit, růst a specializovat. Ve vesmíru zase vidíme nekonečno příležitostí a vizí. Ponechává spoustu místa pro představivost a kreativitu.“

VSAZENÍ MYŠLENKY DO PROSTORU
„Inspirovali jsme se klíčovými znaky obou měřítek. Do projektu se myšlenka průniku mikro- a makrosvěta propsala mimo jiné výskytem organických tvarů a anorganických povrchů, použitím polotransparentních stěn a volbou takřka mimozemské palety barev,“ osvětluje zasazení myšlenkového schématu do prostoru druhý z autorského dua a partnerů Studia Perspektiv, Ján Antal.

Mnohobuněčný organismus
Při pohledu shora kanceláře EOH působí jako organizovaný shluk dutin, komor, mezistěn a buněk. Z betonových stropů se snášejí mohutné antracitové útvary připomínající plástve. Dělí prostor podle důležitosti a funkce do nepravidelných komůrek o různých rozměrech. Superstrukturu pláství doplňují krystalické formy zasedacích místností a technického zázemí, které svými obrysovými tvary volně následují základní řád prostoru. Podlahy, místy vyvýšené, třídí velká prostranství na hlediště a jeviště, kavárny a kuchyně.

Skleněná fasáda budovy, rozprostřená po celé výšce v obou podlažích, přispívá k harmonickému fungování tohoto „organismu“. Umožňuje průnik denního světla a čerstvého vzduchu do jeho útrob, a to prostřednictvím pravidelně se střídajících pevných a otevíratelných okenních modulů.

Perspektivou vesmírné jachty
Odrazy, transparence, zrcadlení.  V hlavní roli září světlo a jeho vlastnosti. Ušlechtilé materiály vzbuzují dojem luxusního kosmického plavidla a jejich zrcadlivý povrch dává vyniknout prémiovým interiérovým doplňkům, z nichž některé připomínají kosmická tělesa a jevy.

Tenké liniové profily svítidel italské značky Flos, které jsou osazeny nejen ve společných prostorách a komunikacích, ale i v zasedacích místnostech a na několika pracovištích, se opticky násobí v polích nerezové podlahy a plochách černého skla. V některých místech se propíjejí do lamelového podhledu, někde podhled samy vytvářejí. Na nerezový barový pult od českého výrobce Brick, jenž stojí i za řešením podlahy z téhož materiálu, se snáší třpyt svítidel kulovitého tvaru Mirror Bowl od britské značky Tom Dixon.

Dubová dýha aplikovaná pod úhlem 45 stupňů, také firmou Brick, opticky uvádí gravitaci do rozpaků a částečně simuluje svobodu pohybu ve stavu beztíže. Kuchyňské linky jsou na míru zhotoveny tak, aby jak sami architekti s nadsázkou popisují, „odolaly i nárazům kosmických těles“. Homogenní a zcela neposkvrněné pláty nerezové oceli na sebe precizně navazují. Dvířka se otevírají na dotek, úchytky jsou nadbytečné.

Velkoformátové dílce nerezové podlahy byly upraveny vodním paprskem, aby stvořily celistvou hladinu kovu. Prosklené příčky s rámy zapuštěnými do podlah a stropů ponechávají prostoru maximální průhlednost. Náležitou péči autoři věnovali také odhaleným stropům, kabeláž a technologické rozvody jsou precizně uspořádány, následují rastr svítidel a kopírují hrany jednotlivých pláství.

Realizace byla výzvou pro tvůrce samotné, zároveň je však i „hozenou rukavicí ajťákům celé galaxie“, jak architekti podotýkají. Díky využití moderních technologií se jim podařilo vytvořit reprezentativní firemní zázemí pro klienta, který jimi vládne.
 

Architekti: Studio Perspektiv, s. r. o.
Autorský tým: Ján Antal, Martin Stára
Spolupráce: Eva Schilhart Faberová, Barbora Babocká
Projekt: 2018
Realizace: 2019
Plocha: 1300 m2             
Fotografie: BoysPlayNice

tisková zpráva


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz