Jarmund/Vigsnaes arkitekter: Stanice pro kontrolu váhy Gullesfjord

Jarmund/Vigsnaes arkitekter: Stanice pro kontrolu váhy Gullesfjord

(11. 5. 2012) Budova pro kontrolu váhy nákladních aut je postavena na křižovatce silničních tahů na Lofoty a ostrov Vesterålen, v Gullesfjordu, v kraji Troms, v Norsku.

 
 
 
 

Jarmund/Vigsnaes arkitekter: Stanice pro kontrolu váhy Gullesfjord

Budova pro kontrolu váhy nákladních aut je postavena na křižovatce silničních tahů na Lofoty a ostrov Vesterålen, v Gullesfjordu, v kraji Troms, v Norsku.



místo: Gullesfjord, kraj Troms, Norsko
klient: statens vegvesen, region nord v/frits karlsen
autor:
Jarmund/Vigsnaes Arkitekter
architekti: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Stian Schjelderup, Kazuhiko Yamada
konzultanti: AS Frederiksen, UnionConsult BORO VVS og Miljø AS,
Malnes og Endresen AS
plocha: 308 m2
dokončeno: 2011   
foto: Håkon Aurlien, Nils Petter Dale, archív autorů


Stanice pro kontrolu váhy nákladních aut
Budova v Gullesfjordu je vybavena zařízením na kontrolu váhy nákladních vozidel. Kapacita počítá s předpokládaným nárůstem těžkých nákladů v regionu. Inspirována panenskou krajinou národního parku, je stavba definována betonovou střechou pokrytou vegetací. Minimalizuje tak svůj vizuální dopad na okolí s cílem jemného zakomponování do okolniho prostredi. Objekt je částečně integrován do terénu.

Střecha ve tvaru baldachýnu je podepřena nakloněnými sloupy. Svým přesahem klesá směrem k zemi a částečně zakrývá prosklenou východní fasádu. Průjezd vozidel, vážení, je realizováno pod hřebenem střechy na severní a jižní straně. Technické prostory a kanceláře jsou určeny pro 3-4 zaměstnance.

Stanice je prvním krokem realizace studie z roku 2007. V místě je plánována čerpací stanice, kavárna s obchodem, křižovatka autobusové dopravy a turistických zařízení. Místo se nachází na samém okraji jednoho z nedotčených norských národních parků a hlavním úkolem této studie bylo ukázat, jak integrovat stavební hmotu do této křehké krajiny.






půdorys přízemí


řezy








pohledy






Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz