João Luís Carrilho da Graça: Hudební fakulta Polytechniky v Lisabonu

João Luís Carrilho da Graça: Hudební fakulta Polytechniky v Lisabonu

 
 
 
 

João Luís Carrilho da Graça: Hudební fakulta Polytechniky v Lisabonu

Když jsem začal pracovat na tomto projektu, podařilo se mi navštívit michiganskou Hudební fakultu Eero Saarinena v Ann Arbor. I když stavba je zajímavá, připadalo mi divné, že na chodbách nikde není slyšet hudba, dokonce ani ve společených prostorech. Zhruba ve stejné době jsem viděl dokument o Hudební konzervatoři v Santiago de Cuba. Byl to starý koloniální dům plný lidí, radosti a hudby.

Architekt: João Luís Carrilho da Graça
Místo: Lisabon, Portugalsko
Klient: Instituto Politécnico de Lisboa
Projektový tým: Giulia de Appolonia, Susana Rato, Paulo Costa, João Manuel Alves, Filipe Homem, Inês Cortesão, Carlos Pereira, Miguel Costa, Pedro Teixeira de Melo, architekti; Tiago Castela, Julieta Cunha,Paula Miranda, Joanna Malitzki, Miguel Casal Ribeiro, Frederique Petit, stážisté; Nuno Pinto, grafické modelování; Paulo Barreto a Vanda Neto, modely
Plocha: 16 900 m2
Náklady: 12 500 000 €
Foto: FS+SG – Fotografia de Arquitectura, João Luís Carrilho da Graça




Ve svém projektu jsem chtěl posunout limity možnosti skvělé akustiky – a také izolace zvukotěsnosti každého místa –, ale stejně tak zprostředkovat pohostinnost a extroverzi, zejména pro určitá hudební cvičení.



Co se týká vztahu vnitřek/vnějšek a klimatizace, chtěl jsem dosáhnout vyrovnanosti nebo dostat to nejlepší z obojího: okenní otvory směrem ven a jako alternativu mechanickou a sofistikovanou klimatizaci každého místa.



Boj o umístění v centrech měst nebo snadno dostupných místech vede k tomu, že mnoho škol, dokonce i hudební školy, kliniky a nemocnice bývají umístěny ve velmi hlučných místech, stejně jako je toto. Pozemek je v rušné zóně s  charakterem určitého centra předměstí.



Nejjasnějším příkazem tohoto projektu bylo vytvořit venkovní prostor – velké zatravněné patio vymezené objemem, který stoupá do výšky a chrání patio před hlukem z venku.

Jak se vršek budovy mírně zdvihá, místnosti uvnitř získávají výšku, od malých tříd pro hru na nástroje se slabým zvukem (např. flétna) po velké učebny pro např. bicí nástroje.


Vnější fasáda školy je takřka slepá, s výjimkou nároží, kde jsou velké prosklené plochy, které umožňují pohled dovnitř. Ale nevpouštějí zvuk.





Všechny veřejné prostory a velké místnosti jsou v nižších patrech. Hlavním prostorem je koncertní sál s kapacitou 448 sedících posluchačů. I když je to především prostor pro výuku, může se stát místem pořádání hudebních produkcí nejvyšší úrovně, a je také pro tuto příležitost technicky vybaven. Má tvar dřevěné ulity.




Kromě učeben jsou ve škole další místnosti různého určení a rozdílných velikostí a také další, menší sál. Obíhá je velká lodžie, která slouží jako záloha pro další rozšiřování školy v budoucnu. Knihovna, kavárna, kanceláře a kabinety pedagogů jsou v jižní části tohoto podlaží.


Hlavním stavebním materiálem je beton, který nejlépe a nejjednodušeji zaručuje dosažení opimální akustické stability. Ticho. Podlahy v místnostech jsou dřevěné.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.