Kinonekino

Kinonekino

Planá u Tachova

(6. 3. 2019) XTOPIX architekti

   
 
 
 
 

Kinonekino

Kino, nacházející se v městské památkové zóně, bylo postaveno v letech 1958–1959 v rámci akce Z. Během let objekt prošel částečnými úpravami, kdy byly mimo jiné odstraněny i výtvarné motivy mezi okny do náměstí. Nové dispoziční řešení na něj nahlíží jako na soustavu samostatných, na sobě nezávislých, avšak propojitelných provozů a zároveň se snaží zachovat výraznou osovost charakterizující celou budovu.
Kinosál s fixní elevací nahradily dva navzájem slučitelné sály s podlahou v jedné výškové úrovni. Na hlavní vstupní prostory z náměstí navazuje foyer, v jehož prostorách se vedle servisních místností nachází kavárna a šatna. S foyer sousedí menší sál, tzv. black box s kapacitou 30 míst k sezení , který umožňuje propojení s kavárnou nebo s hlavním sálem.
Velký sál je svou velikostí, technologiemi a provozní vazbou na servisní křídlo skladů a šaten pro účinkující centrem kulturních možností. Vybavený byl elevovatelnou podlahou a technickým balkonem. Nově ho prosvětlují francouzská okna, propojen byl s venkovním dvorem. Výškový rozdíl sálu a terénu jsme řešili terasou a schodištěm, jež vytváří pomyslný amfiteátr určený k venkovním akcím.
Zadní fasády jsou pojaty jednoduše až puristicky. Severní fasáda zachovává původní členění a profilace říms. Zvětšenými okenními otvory a obnoveným závětřím se otvírá směrem do náměstí a stává se „výkladní skříní“ objektu. Jako jemný akcent se projevuje kamenné opláštění vstupního portálu a soklu a nové meziokenní sgrafito. Původní sgrafito jezdkyně v průčelí bylo restaurováno. Na dobu vzniku budovy odkazují některé detaily – například skleněná plastika v salonku je vytvořena z původních světel kina, na oplocení dvora je prostřednictvím perforace plechu přenesena fotka ze stavby kina z roku 1958.

Autorská zpráva
Rekonstrukce získala v soutěži Česká cena za architekturu 2018 Cenu Ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží


Autoři: XTOPIX architekti s.r.o – Ing. arch. Simona Ledvinková, Ing. arch. Barbora Buryšková, Ing. arch. Pavel Buryška
Spolupráce: Ing. arch. Lukáš Makovský, Jakub Wdowka - grafika, Tomáš Smrčka - grafika, Mgr. Libor Kaláb - restaurátor, výtvarník, Blanka Borůvková - konzultant

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.