Komunitní centrum v Opatovicích

Komunitní centrum v Opatovicích

28601 Opatovice I č. p. 28

(5. 10. 2021) Rusina Frei architekti

   
 
 
 
 

Komunitní centrum v Opatovicích

V Opatovicích, malé obci jižně od Kutné Hory, bydlí něco kolem sta místních obyvatel. Aby měli místo pro setkávání a pořádání kulturních a společenských akcí pro děti i dospělé, zakoupila obec chalupu nad Mlýnským rybníkem. Pan starosta nás před pěti lety oslovil, abychom navrhli její rekonstrukci na komunitní centrum.
Dům byl prázdný, a tak jsme naši kancelář na léto přestěhovali do Opatovic. Studie tak vznikla přímo na místě, pak jsme ji místním představili v hospodě, kde se o ní také diskutovalo.


Přestavba zachovala nejhodnotnější části chalupy – světnice a zaklenuté místnosti v prostřední části domu. Této části jsme navrátili historické velikosti otvorů a špaletová okna. Původní dveře byly repasovány. Světnice s prkennou podlahou a kamny může být klubovnou pro dětské kroužky i počítačovou učebnou pro seniory. Kuchyně opět slouží svému účelu – s moderním vybavením i s původním kachlovým sporákem na nožičkách. Nové podlahy ze slinutých dlaždic doplňují ty staré. Interiér zabydluje repasovaný nábytek po původních majitelích.

Stáj a stodola se nacházely ve špatném technickém stavu, proto je na jejich místě novostavba sálu, otevřeného do krovu. Víceúčelovou místnost lze osadit mobilním barem s pípou, pódiem nebo projektorem s ozvučením. Taneční parket je z dřevěné průmyslové mozaiky, obložení z lazurovaných překližek. Společenský prostor propojují velká okna na vstupní dvůr vpředu i na sad nad chalupou. Okna chrání posuvné dřevěné okenice odpovídající velikosti někdejších stodolových vrat. Nová a stará část domu pokorně srůstají do jednoho celku, stejně jako u původních stavení. Z domu vzniklo komunitní centrum s klubovnou a tanečním sálem.
 
Chalupu na pěkném velkém pozemku doplňuje zděná kolna, která po menších úpravách slouží jako hospodářský objekt a dílna pro potřeby obce. Na místě zbořené kamenné stodůlky by se časem měla vybudovat chata se dvěma malými obecními byty. Budou sloužit jako obecní nebo prázdninové bydlení. Zpevněné prostory na zahradě jsou vydlážděny kamennou dlažbou a osety štěrkovým trávníkem. Vzrostlé stromy doplňují trvalkové záhony. Na sad se opět vrátí ovocné stromy.

Autorská zpráva
Foto: Tomáš Rasl

Autoři: Martin Rusina, Martin Frei, Markéta Poláčková; spolupráce Antonín Hampl
Zadavatel: obec Opatovice I; program– Komunitní centrum, sociální bydlení, technické zázemí obce
Řešené území: 3933 m2
Zastavěná plocha všech objektů: 432 m2
Zastavěná plocha objektu komunitního centra: 268 m2
Užitná plocha objektu komunitního centra: 196 m2
Náklady na komunitní centrum a hospodářské stavení: 6,6 mil. Kč
Hlavní stavební materiály: tradiční omítky, válečková výmalba, prkenné podlahy, slinutá dlažba, průmyslová mozaika, dřevěná špaletová okna, hliníková okna, velkoplošná pálená krytina

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

 
 
 
 
49.8551503
15.2484834
Komunitní centrum v Opatovicích

Komunitní centrum v Opatovicích
28601 Opatovice I č. p. 28

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz