V prostorách prvorepublikové
Císařské restaurace na Masarykově nádraží byla otevřena restaurace
Masaryčka. Zaměřila se na tradiční českou kuchyni, kde plzeň teče proudem; značka
Pilsner Urquell se tak promítla i do designu interiéru. Prostor svou velikostí
i dekorativností působí honosně, proto jsme hledali hranici, Historické prvky jsme nekopírovali, ale hledali jsme v nich inspiraci.
Například původní podlaha byla dřevěná, proto jsme se rozhodli také
pro dřevo, ale vlysy kladené do stromečku nahradila široká prkna. Oživili jsme tradici používání jasanového dřeva pro stoly a lavice v restauracích. Pro
provoz je to vhodný materiál, jeho bohatá kresba navíc dodává interiéru život. Dřevěné
obložení stěn vychází z motivů linek trati při pohledu z ptačí perspektivy.
Linie obkladu jsou tedy jakousi modifikací pohledu shora na depo se svítícími
vlaky a vynikají tak svou dynamičností.
Velkorysost prostoru má své pro i proti, způsobuje akustické problémy. Nepříznivou
akustiku jsme řešili kovovými konstrukcemi se zavěšenými dýhami, které brání
šíření hluku, a navíc prostor zútulňují. Zvuk pohlcují také dřevěné obklady s
polstrováním. Pohledy na historické stropy jsme zachovali.
Co se týče značky Pilsner
Urquell, veškeré kovové konstrukce jsou v zelených odstínech, což navíc odkazuje
na zelené kovové a litinové konstrukce Masarykova nádraží. Konstrukce svým
tvarem připomínají opět linky tratě.
Autorská zpráva
Děkuji za skvělý článek o perfektní technologii a materiálu. Jenom malá poznámka: Egypt není Dálný východ.
Vím, že článek je o něčem jiném, ale tato fasáda je ukázkou absolutního nedostatku vkusu. Dát do štítu větší okna…
Jak daleko od sebe na té VRT vlastně budou zastávky? Stihne se vlak vůbec rozject? Podle výpočtu cestujících to vypadá,…
Asi u profíků, aby si dobráci neublížili.
Jo, taky se mi to líbí, fakt to má něco do sebe!