Mitrowicz

Mitrowicz

Koloděje nad Lužnicí, Týn nad Vltavou

(22. 11. 2019) Labor13, ateliér Flera

   
 
 
 
 

Mitrowicz

Zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí prošel náročnou desetiletou záchranou. Převzat byl v havarijním stavu, protože se desítky let neudržoval, po povodních a s narušenou statikou.
Historie převážně barokního areálu sahá až do poloviny 16. století, jsou pro něj charakteristické drobné měřítko a rozvolněná zástavba prostoupená parkem. Dominantní budovou areálu je zámek s přiléhající kaplí. První patro zámku je určené pro veřejnost, kde si mohou projít návštěvnickou trasu. Druhé podlaží je pak stejně jako protější budova bývalého pivovaru určena k ubytování hostů.  
K areálu náležely též budovy starého lihovaru, které se bohužel nepodařilo zachránit. U torza stodoly, které se nachází v zadní části pozemku, jsme rekonstruovali obvodové zdivo, vznikl tak nezastřešený prostor nabízející příjemné útočiště pro pořádání venkovních akcí.
Veřejný prostor areálu má přírodní, parkově upravený charakter a nabízí atraktivní formy odpočinku. V parku bylo vysázeno více než 11 000 sazenic a 30 stromů. Dále nabízí koupací přírodní jezírko, bylinkovou zahrádku, skleník a ohniště.

Kvalita areálu spočívá nejen v architektuře samotné, ale i v bohaté malířské výzdobě zámku a kaple. Přístup k rekonstrukci lze charakterizovat jako tradiční a konzervativní. Vybrané budovy byly opraveny v duchu původního historického detailu, tvarosloví a materiálů. Významnou roli sehrála i přítomnost rozsáhlých nástěnných maleb v reprezentačních prostorách zámku a kapli, za jejichž záchranou stojí nemalé úsilí investora.

Moderní architektonické zásahy byly téměř výhradně svázány s adaptací vybraných částí pro účely ubytování hostů a doprovodných aktivit. Volba kontrastně strohého architektonického výrazu zřetelně poukazuje na to, které části jsou historické a prošly rekonstrukcí, a které jsou do objektu nově vsazeny. V historicky cenných prostorách zámeckých pokojů se nové prvky osadily volně do prostoru. Odsazením od stěn jsme nechali co nejvíce vyniknout původním proporcím a prostorovému působení prostorů. Současně jsou tak minimalizovány stavební zásahy do historicky hodnotného zdiva.

V současné době probíhá další fáze rekonstrukce, a sice pivovarských sklepů, které navazují ze zadní části na správcovskou budovu. Budou sloužit k pořádání menších akcí a setkání, popřípadě koncertů.

Autorská zpráva


Autoři: Labor13 – Albert Pražák, Aleš Janoušek, spoluautor Jan Vojtěch; Atelier Flera – Ferdinand Leffler, spolupráce Anna Chomjaková

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.