Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson: Chovný pavilon žiraf v Aucklandu

Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson: Chovný pavilon žiraf v Aucklandu

 
 
 
 

Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson: Chovný pavilon žiraf v Aucklandu

Vzhledem k tomu, že se v aucklandské ZOO zvětšil počet žiraf, potřebovala ZOO další pavilon pro nový chov; v zásadě tedy funkční obrovský přístřešek s dvěma doupaty pro samice s mláďaty a s prostorem pro chovatele.

Architekti: Monk Mackenzie, Glamuzina Patterson
Místo: Western Springs, Auckland, Nový Zéland
Tým: Hamish Monk, Aaron Paterson, Dominic Glamuzina, Miguel Machado
Statika: Steve Dwyer, Thorne Dwyer Structures
Příprava stavby a rozpočet: Paul Ranum, Mallard, Cooke & Brown
Projektový manažer: Saiful Islam & Matt Wheeler, Beca
Geotechnika: Bryce Schou, Geoconsult
Požární ochrana: Paramjit Bhatti, Asset Care
Dodavatel: Mainzeal, Tadem Construction
Stavební dozor: Frear Surveyors
Realizace: 2013
Foto: Mark Smith, Jonny Davis

Tým architektů reagoval na zadání navržením přístřešku, který má decentní vnější vzhled, jehož hmotnost je hravě členěna protínajícími střechami. Ty naznačují spojení mezi dvěma doupaty a zároveň zdůrazňují rozdíl mezi velikostí lidí a žiraf.



Studie zkoušela prostřednictvím sekcí vnitřních objemů jak umístit řadu funkčních a provozních přesahů a vyřešit rozdíly ve velikosti jeho obyvatel.
Výška stropu stoupá od 3 do 10 metrů, vstup do prostoru chovatelů je v nejnižší části. Elevace byla pro návrh klíčová, důkladně zváženy byly proporce šestimetrových vrat s integrovanými dveřmi pro chovatele a s oknem.



Flexibilita je prvořadým cílem útulku – vzhledem k měnícím se funkčním a fyziologickým potřebám žirafy. Posuvné dveře a stěny umožňují proměňovat prostor. Čtvero posuvných vrat je otevřeno do různých dvorů, které mohou být měněny tak, aby bylo možné separovat pobytové oblasti žiraf. Chovatelé a veterináři používají k pozorování a práci s žirafami mezipatro, odkud také mohou malé skupiny návštěvníků bezpečně žirafy pozorovat.




Protože náš rozpočet byl nízký a napjatý, rozhodli jsme se použít pro daný jedinečný účelový přístřešek pouze jednoduchou, redukovanou paletu místních surovin a postavit ho s využitím lokálních stavebních metod.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.