MVRDV: Nová centrála banky DnB NOR v Oslu

MVRDV: Nová centrála banky DnB NOR v Oslu

(11. 2. 2011) V roce 2003, MVRDV společně s norskými ateliery Dark a a-lab, vyhráli soutěž na rozvoj nábřeží Bjørvika a navrhli novou, hustou zástavbu podél Nyland Allé, v Oslo Barcode, kterou realizuje v několika fázích společnost OSU.
(Barcode Projekt je součást Bjørvika, části přestavovaného Fjord City, bývalého přístavu a průmyslové zóny v centru Osla. Skládá se z řady nových výškových  budov a celá oblast má být dokončena v roce 2014; celkem je zde naplánováno cca 10 000 kanceláří a přibližně 500 bytů.)

 
 
 
 

MVRDV: Nová centrála banky DnB NOR v Oslu

V roce 2003, MVRDV společně s norskými ateliery Dark a a-lab, vyhráli soutěž na rozvoj nábřeží Bjørvika a navrhli novou, hustou zástavbu podél Nyland Allé, v Oslo Barcode, kterou realizuje v několika fázích společnost OSU.
(Barcode Projekt je součást Bjørvika, části přestavovaného Fjord City, bývalého přístavu a průmyslové zóny v centru Osla. Skládá se z řady nových výškových  budov a celá oblast má být dokončena v roce 2014; celkem je zde naplánováno cca 10 000 kanceláří a přibližně 500 bytů.)



Místo: Oslo Nyland Ale, Bjorvika Barcode, Norsko
Klient: Oslo S Utvikling (OSU)
Vedoucí projektu: Vedal Prosject
Uživatel: DnB NOR
Architekt:
MVRDV
Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Jeroen Zuidgeest, Merlijn Huijbers, Aser Giménez-Ortega, Ida Ruth Mathisen, Marin Kulas, Bart Milon, Jeanne Despas, Gerd Wertzel, Billy Guidoni, Francesco Pasquale, Paul Kroese, Joanna Gasparski, Chris Green, Richard Prest, Jonathan Louie, Marta Gierczynska
Spoluator: DARK Arkitekter
Interiery: Zinc
Statika: Multiconsult
TZB, klimatizace: Erichsen and Horgen AS
Skleněná fasáda: Schüco International KG

Plocha: 36 500 m2 budova a 3000 m2 veřejné prostory
- 2000 flexibilních pracovních míst, obchodní patro s 250 pracovními stanicemi, zasedací prostory a místa pro pracovní schůzky, panoramitická restaurace, chráněné arkády and veřejná pasáž
Předpokládaný termín dokončení: 2012




Projekt nové centrály DnB NOR banky je koncipován jako největší a nejvíce výstřední ze tří budov, které patří bance. Všechny tři věže spojuje podzemní vestibul. Členěná fasádaje je v opozici k sousedním novým objektům, nacházejících se podél trati depa vlaků.
Navržené dispoziční řešení nabízí mnoho neformálních prostor umožňující zaměstnancům se setkávat, např. v otevřeném stravovacím zařízení v horní části nebo v několika průchozích prostorách napříč celým objektem. Vnitřní uspořádání umožňuje více možností, jak se dostat do jednotlivých podlaží, ze stejného důvodu jsou z každého patra přístupné venkovní zelené plochy. Členění objektu umožňuje prosvětlení denním světlem hlouběji do budovy a velký krytý venkovní vstup do lobby. Světelné podmínky zlepšují i plochy střešních oken zasklenné termálním sklem. 17 patrová budova bude mít impozantních 2000 pracovních míst, samostatné manažerské kanceláře a prostory pro obchodování. Kamenná fasáda dodává objektu vzhled norských hor.
Stavba by měla být dokončena již v roce 2012.



 


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz