Next Gen Park

Next Gen Park

(29. 7. 2019) KOGAA studio

   
 
 
 
 

Next Gen Park

Konstrukce od studia Kogaa symbolizuje jednu tunu oxidu uhličitého. Připomíná obyvatelům spotřebu a nároky, kterou mají města na životní prostředí
Architekti ze studia KOGAA, kteří se dlouhodobě zabývají urbanismem a jeho návazností na klimatické změny, představili projekt Next Gen Park. Studio se aktivně věnuje práci s veřejným prostorem, který v Brně na Pohořelci získal prostřednictvím jimi navržené instalace funkci vzdělávacího, interaktivního a uvědomělého katalyzátoru.

Monumentální nafukovací objekt symbolizuje zhruba jednu tunu oxidu uhličitého, jehož roční emise vychází v České republice na 9,8 tun/osoba. Spotřeba ve městech stále stoupá. Next

Gen Park volně navazuje na předchozí projekt, City Cell Prototyp, což byla plně soběstačná instalace zabývající se tepelnými vlnami a nedostatkem vody ve městě.

Cílem této instalace bylo podpořit veřejnou diskuzi a zvýšit povědomí o životním prostředí. „Vesmírné nafukovací plavidlo“ sloužilo přes den jako diskuzní centrum. Probírána byla například témata využívání veřejných prostranství, implementace přírodních prvků do městských prostor, revitalizace brownfieldů, zamezení plýtvání a úsporné hospodaření s vodou a zdroji energií. V noci se instalace transformovala na plátno, na kterém běžela interaktivní animace zobrazující hlavní ukazatele produkce oxidu uhličitého. Součástí animace byla doporučení na snížení uhlíkové stopy konkrétními drobnými úpravami životního stylu a běžných návyků.

Next Gen Park byl strategicky umístěn v zapadlé uličce v centru Brna. Vznikl nový městský prostor, který k sobě na první pohled přitahoval kolemjdoucí. Zásah do veřejného prostoru přinesl nový pocit sounáležitosti s místem, podporující zlepšení jeho bezpečnosti i čistoty.

Samotná konstrukce Next Gen Parku je ekologicky udržitelná. Sofistikovaně kombinuje materiály, které si lze pronajmout nebo využít opakovaně. Tyto materiály jsou jednoduché, hospodárné, stabilní a variabilní. Základ tvoří jednoduché lešení od společnosti Peri. Nafukovací část vytvořila na zakázku ručně brněnská firma Reklama Kubíček. Díky speciálním otvorům pro projektory fungovala současně jako skvělá 360stupňová obrazovka pro venkovní akce, kterou lze lehce omýt a opakovaně použít. „Pro naši společnost to bylo úplně poprvé, kdy se naše zařízení použilo jako plátno pro 360stupňovou projekci. Výzva, kterou jsme řešili společně s architekty, byla velikost instalace a její ukotvení svrchu na lešení“ (Reklama Kubíček). Instalaci Next Gen Park doplňuje nová kolekce venkovního nábytku STACK od výrobce designového městského mobiliáře mm cité.

Instalace na Pohořelci byla dočasná, ovšem autoři doufají v její další použití v rámci celé České republiky a aktivně pro ni hledají nová místa.

Projekt vznikl ve spolupráci se statutárním městem Brnem, mezi hlavní partnery patří společnosti Peri, Reklama Kubíček, mm cité a také Agro Tuřany, které se postaralo o přírodní prvky. Samotné téma a jeho vědecký background dodal Next Institute.
AUTORSKÁ ZPRÁVA


Adresa: Brno, Pohořelec 
Klient: město Brno
Architekt: KOGAA studio
Spolupracovali:
Next Institute | výzkum
mm cité | mobiliář
Reklama Kubíček | nafukovací část konstrukce
PERI | lešení konstrukce
Projekt: 2019
Realizace: 2019
Plocha: 168 m2, 498 m2
Fotografie: BoysPlayNic

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.