Nová požární stanice C1 v Tachově

Nová požární stanice C1 v Tachově

(4. 4. 2011) Původní objekt v Hornické ulici v Tachově již potřebám hasičů nevyhovoval. Požární technika byla umístěna v prostorech několika budov v historickém jádru města, což velice komplikovalo nejen její obsluhu, ale i koordinaci zásahů. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se tedy rozhodl vybudovat novou stanici a zakoupil pro ni pozemek u silnice č. I/198. Ten je ale velmi svažitý, takže pro rychlý a bezpečný přesun požární techniky bylo nezbytné věnovat zvláštní pozornost úpravám terénu.
Autorem projektu je Ateliér PPAA, s. r. o.

 
 
 
 

Nová požární stanice C1 v Tachově

Původní objekt v Hornické ulici v Tachově již potřebám hasičů nevyhovoval. Požární technika byla umístěna v prostorech několika budov v historickém jádru města, což velice komplikovalo nejen její obsluhu, ale i koordinaci zásahů. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se tedy rozhodl vybudovat novou stanici a zakoupil pro ni pozemek u silnice č. I/198. Ten je ale velmi svažitý, takže pro rychlý a bezpečný přesun požární techniky bylo nezbytné věnovat zvláštní pozornost úpravám terénu.
Autorem projektu je Ateliér PPAA, s. r. o.

Minulý týden byla slavnostně otevřena nová požární stanice C1 v Tachově, jejíž výstavbu zahájila akciová společnost OHL ŽS v říjnu 2009. Tachov tak získává moderní centralizované pracoviště schopné poskytnout Hasičskému záchrannému sboru moderní zázemí.
„Požární ochrana se na Tachovsku díky nové požární stanici dostala na velmi vysokou úroveň. Prostory, které měli hasiči k dispozici dosud, byly z provozních a technických důvodů naprosto nevyhovující,“ uvedl náměstek pro ekonomiku HZS Plzeňského kraje Ing. Vladimír Lejsek.

Nová požární stanice C1 v Tachově (zdroj: OHL ŽS)Objekt nové stanice je z části přízemní a z části dvoupodlažní. V jednopodlažní části budovy je umístěno 13 garážových stání, přístupných šesti vraty, servis a mycí box. Ve druhé části objektu je v prvním podlaží čistá a špinavá šatna propojená sprchami, sklad hadic, elektrorozvodna, plynová kotelna, náhradní zdroj, sušárna s prádelnou, mokrá a suchá dílna, sklad armatur s kompresorovnou a čističkou odpadních vod, sklad pěnidel a sorbentu, sklad pohonných hmot a pět kanceláří s malou kuchyňkou. Ve druhém poschodí jsou umístěny ložnice hasičů, sklady, jídelna s kuchyní, denní místnost, posilovna, strojovna vzduchotechniky a kanceláře. Nad tuto část budovy vystupuje sušící věž vysoká 12,5 m. Konstrukčně byla budova řešena jako železobetonový prefabrikovaný skelet s vyzdívkami z cihelných bloků se živičnou střešní krytinou. Celá budova je izolována PE folií proti vysokému stupni radonového rizika a zateplena.

„Hasičský záchranný sbor má díky použité moderní technologii možnost monitorovat objekt kamerovým systémem, ovládat vybavení stanice dálkově i v nepřítomnosti obsluhy a řídit její chod z centrály v Plzni, kde je umístěno Krajské operační a informační středisko Plzeňského kraje“, řekl Ing. Jiří Kápl, ředitel Divize 7 České Budějovice závodu Pozemní stavitelství OHL ŽS, a.s.

Před stanicí byla vybudována asfaltová plocha umožňující bezpečný výjezd hasičských vozidel, řízený světelnou signalizací. Na jejím konci před administrativní částí objektu vzniklo parkoviště s 28 místy pro osobní auta, z toho dvě stání pro handicapované. Parkoviště je určeno jak zaměstnancům stanice, tak i hostům. Pod zpevněnými plochami jsou skryty požární a retenční nádrže. V jihovýchodním rohu pozemku byl postaven objekt kompaktní trafostanice, která je přístupná z místní cesty.
Profesionální hasiči se do nových prostor přestěhovali už začátkem února a od této doby také stanice funguje jako plnohodnotné výjezdové stanoviště.


Projekt do budoucna počítá ještě s výstavbou víceúčelového sportovního hřiště, cvičné hasičské věže a zastřešení několika parkovacích stání.
Náklady na stavbu dosáhly 81 milionů korun. Finanční prostředky získal HZS Plzeňského kraje ze státního rozpočtu a částkou 14,16 milionu korun se také podílel Plzeňský kraj. Dodavatelem stavby byla firma OHL ŽS, a.s., závod Pozemní stavitelství, Divize 7 České Budějovice. Dokončení zakázky bylo původně plánováno na červen 2011, ale stavbařům se podařilo předat stanici investorovi s půlročním předstihem.


Požární stanice C1 Tachov
Investor: Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje
Projektant: Ateliér PPAA s.r.o., Plzeň, AD: Ing. Martin Vaško
Zhotovitel: OHL ŽS, a.s., závod Pozemní stavitelství, divize 7 České Budějovice
Termín zahájení: říjen 2009
Termín dokončení: leden 2011
Náklady: 81 mil. Kč





 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz