OFIS: Basket apartments v Paříži

OFIS: Basket apartments v Paříži

(23. 10. 2012) Studentské byty, společné prostory, jídelna, společný obývací prostor, sklípky
Nízkoenergetická desetipatrová budova se 192 garsonkami

 
 
 
 

OFIS: Basket apartments v Paříži

Studentské byty, společné prostory, jídelna, společný obývací prostor, sklípky
Nízkoenergetická desetipatrová budova se 192 garsonkami



místo: 19. okrsek, Paříž, Francie
klient: Regie Immobiliere de la Ville de Parisâ?¨

architekt: OFIS
na projektu pracovali:
Rok Oman, Spela Videcnik â?¨Robert Janez, Janez Martincic, Andrej Gregoric, Janja del Linz, Louis Geiswiller,  Hyunggyu Kim,  Chaewan Shin, Jaehyun Kim, Erin Durno,  Javier Carrera, Giuliana Fimmano, Jolien Maes, Lin Wei
stavební řešení: Integrale 4; Bruno Person
strojní & elektro řešení, trvalá udrčitelnost:
Cabinet MTC; Cyril Ganvertâ?¨

vyzvaná soutěž: 2008
začátek stavby: 2009
dokončení: 2012
locha pozemku: 1981 m2
velikost garsonek: 35 m2
zastavěná plocha: 931 m2
hrubá podlažní plocha: 8500 m2
upravený terén 1050 m2
výška budovy: 29,20 m maximálně
stavební náklady: 17,5 mil. €
â?¨materiály: beton, sklo, kov, omítka, stratifikované dřevěné panely, tahokov
foto: Tomaz Gregoric, archiv autorů


Slovinští architekti ze studia  OFIS nedávno dokončili novostavbu Basket Apartments - studentských kolejí v Paříži. Na úzké parcele (11x200 m) postavili u Parc de la Villette desetipodlažní budovu, v níž je kromě 192 studentských garsonek také v suterénu technické zázemí a obslužné plochy a veřejné funkce v přízemí. Modulová stavba má konstrukci z betonu a oceli. Na východní fasádě jsou balkony v podobě křivě nad sebou naskládaných krabic obloženy stratifikovanými dřevěnými panely, které stíní okna obytných jednotek. Při západní fasádě jsou exteriérová schodiště a chodby, kryté zvlněným polygonálním tahokovem. Transparentní fasáda poskytuje nezbytnou ochranu venkovním chodbám, ale také umožňuje obyvatelům pozorovat přilehlé fotbalové hřiště.
Konstrukce byla navržena se zvláštním zřetelem k izolaci a větrání, návrh mohl dobře využít orientaci budovy k dosažení bohatého denního osvětlení a k řízení tepelných zisků. Chodby snižují potřebu umělého osvětlení a aklimatizace hmot. Byty jsou vyhřívány částečně díky rekuperaci, na střeše je 300 m2 fotovoltaických panelů a kolektory pro sběr vody k zavlažování zahrad.












vstupní podlaží




2. NP



4. NP



bytová jednotka






řez


pohled


pohled



axonomtrie


model

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz