Přestavba RD na sídlo firmy v Ostravě

Přestavba RD na sídlo firmy v Ostravě

(23. 6. 2022) Ateliér Filandr

   

 
 
 
 

Přestavba RD na sídlo firmy v Ostravě

Objekt se nachází v klidné lokalitě jinak průmyslové části Ostravy. V blízkém okolí se nachází převážně rodinná zástavba, ale také menší administrativní objekty, gymnázium nebo lékařská fakulta. Dům je situován na nároží ulic Holubova a Rastislavova v Ostravě-Vítkovicích.

Cílem návrhu bylo vytvoření reprezentativního objektu pro sídlo firmy přestavbou rodinného domu z padesátých let 20. století. Architektonické řešení vychází právě z nárožní polohy objektu. Hmotově se objekt přizpůsobuje okolní zástavbě, a přitom vytváří orientační nárožní akcent. Dvě podlaží drží stopu stávajících konstrukcí, třetí podlaží je v části mírně zasunuto dovnitř půdorysu. Před fasádu, která je v tomto podlaží maximálně prosklená, je představena zalomená síť z hliníkového tahokovu, která slouží jako slunolam. Použitím nárožních oken je celý objekt subtilnější. Blok schodiště je ukončen ve 3.NP kulatým oknem, které je zopakováno také na vstupních dveřích. Červené vstupní dveře akcentují jinak decentní bílo-stříbrnou barevnost.

Architektura objektu vychází ze stávajících konstrukcí a velikostí a je racionální, jednoduchá a podřízená funkci objektu. Byl zachován suterén a první podlaží včetně stropů. Druhé a třetí nadzemní podlaží jsou nová, tvořená sendvičovou kovovou konstrukcí. Valbová střecha je nahrazena střechou plochou, aby byla maximálně využita podlahová plocha.

Tři nadzemní podlaží slouží pro administrativní činnosti firmy a k pronajímání. Suterén obsahuje místo pro uskladnění jízdních kol, sklad, technickou místnost a koupelnu. V přízemí jsou umístěny dvě kanceláře a zasedací místnost. Ve druhém nadzemním podlaží jsou umístěny tři kanceláře a čajová kuchyňka. Třetí nadzemní podlaží obsahuje jednu kancelář, dvě zasedací místnosti, které lze propojit, a čajovou kuchyňku. V každém podlaží jsou umístěny také toalety.

Objekt je opatřen kovovými okenními konstrukcemi s venkovními žaluziemi na třech stranách. Ve třetím podlaží jsou před fasádou osazeny sluneční clony z leštěného hliníkového tahokovu. Vnější části oken jsou stříbrné a vnitřní v dezénu světlého dřeva, omítka objektu je hladká bílá, vstupní dveře s červeným lakovaným povrchem jsou plné s kulatým prosklením. Nad vstupem je skleněná markýza. Na západní straně je velká kancelář v přízemí, která je propojena ocelovým pozinkovaným schodištěm s terénem. Pozemek je z části využit pro potřeby parkování osobních vozů, ale i pro zeleň a venkovní terasu vhodnou pro jednání nebo firemní společenské akce.

Přestavbou se sice podařilo dostat dovnitř více světla většími okenními otvory, ale při návrhu interiéru bylo nutné brát na vědomí, že se nejedná o prostory primárně určené pro kanceláře. Neodpovídala tomu jejich velikost ani světlá výška, protože původně stavba sloužila pro bydlení. Proto jsou v celém objektu zvoleny převážně světlé odstíny použitých materiálů zejména na stěnách a nábytku. Podlahy jsou pak z praktických důvodů v jejich jemném kontrastu.

Svítidla jsou v kancelářích zabudovaná do podhledu. Stěny jsou bílé v kombinaci s malířskou stěrkou s jemnými odlesky. Nábytek i interiérové dveře jsou z laminovaných desek ve světlém dřevodekoru, bílém lesku a světlešedém ultra matu na stolových deskách. Kovové části jsou v lesklém chromu. Mezi schodišťovými rameny je natažena nerezová síť, kterou doplňuje jednoduché nerezové zábradlí bez výplně.

Prostor schodiště osvětlují přisazená kulatá svítidla, která navazují na tvar okna na fasádě i ve vstupních dveřích. Zatímco prostor schodiště je komponován v neutrálních přírodních tónech, tak aby mohly vyniknout červené vstupní dveře, další části interiéru jsou doplněny vždy nějakým barevným prvkem v různých odstínech svěží tyrkysové barvy.

Interiér kanceláří v přízemí doplňují olejomalby, jejichž autorem je architekt přestavby Václav Filandr.


Autorská zpráva

Autor: Ateliér Filandr - Václav Filandr, Alžbeta Broďániová
Adresa: Holubova 9, Ostrava-Vítkovice, Česká republika
Investor: Ing. Lenka Hladná a Ing. Petr Hladný Ph.D.
Realizace: 2020/2021  

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

4. 6. 2022 10:06:36

Re: Re: Rozhledna Závist.

:-)

 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz