Pico estudio: Espacios de Paz

Pico estudio: Espacios de Paz

 
 
 
 

Pico estudio: Espacios de Paz

V pěti problémových obcích ve Venezuele byla opuštěná a zanedbaná místa přeměněna na obecní prostory klidu a pokoje (Espacios de Paz – Místa klidu). Kolektiv PICO estudio se spojil s několika místními kancelářemi i mezinárodními firmami, studenty, dobrovolníky a hlavně samotnými občany, aby vybrali pět strategických míst a konvertovali je na produktivnější místa, která přinášejí pocit jednoty a bezpečí.

Petare

Espacios de Paz – Venezuela
Organizátor
: Comisión Presidencial del Movimiento por la Paz y la Vida
Hlavní architekt projektu: Pico Estudio/ Venezuela
Spolupracující architektonické kolektivy: Abono / Venezuela; AL BORDE / Ekvádor; AXP arquitectura expandida / Kolumbie; HSF hábitat sin fronteras / Mexiko; Independiente / Venezuela – Španělsko, Oficina Lúdica / Venezuela; PGRC plataforma gestión residuos de ciudad / Venezuela; Pico proyecto de interés comunal/ Venezuela; PKMN pacmanarchitectures / Španělsko; TXP todo por la praxis / Španělsko; 439 estudio arquiurbano / Venezuela
Obce: Petare, La Y 5 de Julio / Caracas, Distrito Capital; Pinto Salinas, Las 3 Marías / Caracas, Distrito Capital; La Florida, Los Mangos / Valencia, Estado Carabobo; Capitán Chico, Santa Rosa de Agua / Maracaibo, Estado Zulia; El Chama, La Carabobo / Mérida, Estado Mérida
Umělecká produkce: Comando Creativo + PICO Estudio
Spolupracující instituce: Construpatria, FundaciónMmusarq, Gran Misión Saber y Trabajo, Inparques, Frente Francisco de Miranda, Movimiento por la Paz y la Vida, PDSVA la Estancia
Logistika: C-4 colectivo

Realizace: červenec – srpen 2014
Foto: Beto 369, Catia TV, FIJU, ViveTV




Šestitýdenní workshop usiloval o více než jenom postavit konstrukce; jeho cílem bylo přinést sociální změny v rámci komunity, které se vyznačují násilím a všeobecným nedostatkem pocitu přináležitosti k vlastnímu městu nebo odpovědnosti za něj. Tyto změny mají být dosaženy prostřednictvím architektury.
Proměna ze zničeného místa do použitelného veřejného prostoru, postaveného samotnými lidmi, kteří v této oblasti žijí, znamená gesto, jaké není v těchto zónách běžně k vidění, a přináší občanům hrdost a bližší vztah mezi sebou, protože se zúčastnili příspěvku ke zlepšení jejich zdevastované městské struktury.



Petare Petare

Petare Pro práci v jednom z nejhustších slumů v Caracasu se PICO estudio spojilo PGRC (Plataforma gestión residuos de ciudad) a TXP (Todo por la praxis), aby transformovali svépomocí postavený dům o půdorysu zhruba 120 m2 na obecní prostor. Co bylo kdysi místem obchodu s drogami, nyní hostí nahrávací studio, víceúčelový prostor, počítačový koutek, čekárnu, sociální zařízení a kuchyňku ve zvýšeném přízemí; na střeše se hraje basketbal, což je bezpečnější alternativa k hřišti, improvizovanému místními dětmi na ulici. Projektu předcházela analýza toho, který program by byl pro místní obyvatele nejvhodnější; návrh však musel být flexibilní, tak aby umožňoval změny na polední chvíli i změny budoucího využití. Nástěnná malba v úrovni ulice kryje vetchý betonový základ a oživuje zpustlou ulici.

Petare Petare
Petare
Petare Petare
Petare Petare


Los Mangos Menší squatterská komunita Los Mangos byla založena v roce 2005 a nyní čítá na 180 domů. Ve spolupráci s AL BORDE a 439 Estudio Arquiurbano bylo navrženo kryté nádvoří o rozloze 200 m2, které tvoří brána do předměstí. Vstupní ulici lemují dopravní zábrany, které jasně vyznačují trasu průjezdu pro osobní automobily a zajišťují bezpečný veřejný prostor pro děti a rodiny. V tomto případě, úkolem bylo dát dohromady vládní zdroje, místní výrobce, členy komunity a architekty. Protože předměstí je domovem velkých zpracovatelů kovu, byla jako základní materiál pro pavilon zvolena ocel. Prostorový rám přístřešku s velkým rozponem se dotýká země jen bodově, užitná chráněná plocha je tak co největší. Barevné kovové sudy tečkují krajinu jako květináče a sedadla v okolních multifunkčních nádvořích.

Los Mangos Los Mangos
Los Mangos Los Mangos
Los Mangos Los Mangos
Los Mangos Los Mangos Los Mangos

El Chama Abono AXP (Arquitectura Expandida) a Abono se spojili s PICO estudio k práci na velmi výratzné proměně jedinečného místa v La Comuna Simon Rodriguez, jedné z klidnějších oblastí města. Svah používaný jako nelegální smetiště byl přeměněn na amfiteátr, terasu a místo pro grilování. Těžké gabiony s kamenem z místní řeky slouží jako opěrná stěna a poskytují stabilní základ pro vzdušnou ocelovou plošinu na podporách. V místě byla zřízena autobusová zastávka, fakticky tu vzniklo dopravní centrum spojující několik nesouvislých předměstí. Na horním konci je palouk, obklopený stromy, který slouží k shromažďování obyvatel. Vede sem prkenná cesta z plošiny nad víceúčelovou plochou.

El Chama El Chama
El Chama El Chama
El Chama El Chama
El Chama El Chama
El Chama El Chama
El Chama El Chama
Capitán Chico HSF (Hábitat sin Fronteras) a místní sdružení Independiente se ujali mangrovového háje, používaného jako cesty a průchodu, a eko-školy a posílili toto využití a dále rozvinuli místo jako dlouhodobě stabilní. Velký zalomený baldachýn je na nábřeží postaven na kůlech stejně jako domorodé domy palatifo nad vodou. Baldachýn tvoří protkané vláknité mangrovy, podpůrná konstrukce je dřevěná. Krytá plocha může sloužit pro různé funkce, formální a neformální. Z jedné strany je zahrada, vytýčená ze škvárových tvárnic, z druhé je písčité nádvoří pro tradiční hry a dětské hřiště. Ohraničující zídky jsou vyrobeny z ekologických cihel, z 50 % betonu a 50 % recyklovaného plastu.

Chico Chico
Chico Chico Chico Chico
Chico Chico
Chico Chico

Pinto Salinas Poslední projekt workshopu nás zavede do Pinto Salinas, kde se k PICO estudio připojili Oficina Lúdica a PKMN Architectures, aby přeměnili opuštěnou stavbu a nelegální skládku na náměstí. Obec Pinto Salinas je malá, ale těžce postižená drogovou scénou. Tento stav vedl architekty k vytvoření centrálního prostoru, který by rodinám nabídl větší užitek z veřejného prostoru a motivoval je na oplátku k pomoci v boji proti temnější scéně, která by jinak zaplavila ulice. Série ocelových plošin vytváří stupňovitou topografii, která reaguje na povlovný svah. Nad tím je ocelový baldachýn s kovovou síťkou, který pomáhá stínit lavičky a stupně a slouží k zavěšení svítidel, která v noci velmi dobře osvětlují celý prostor. Objekt pokrývají barevné šestihranné dlaždice a jasně oranžový nátěr, což je pro děti přitažlivé.

Pinto Salinas Pinto Salinas
Pinto Salinas Pinto Salinas Pinto Salinas Pinto Salinas
Pinto Salinas
Pinto Salinas Pinto Salinas
Pinto Salinas Pinto Salinas
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.