Přístavba školní družiny

Přístavba školní družiny

Národní 1, Plzeň

(20. 9. 2019) projectstudio8

   
 
 
 
 

Přístavba školní družiny

Byli jsme osloveni ke zpracování rekonstrukce školní družiny, umístěné v rodinném domě vzdáleném 900 metrů od školy. Rozhodli jsme se proto překročit hranice zadání, celý provoz optimalizovat a družinu přesunout do nové přístavby školní budovy. Město Plzeň jako investor stavby s návrhem souhlasilo. Návrh navíc poskytuje přímý kontakt se zahradou a školním hřištěm.

Novostavbu jsme umístili po pravé straně od hlavního vstupu do školy, jasně jsme tím vymezili uliční část a zahradu se sportovní vybaveností. Došlo i k nové distribuci funkcí: hlavní vchod je nyní v novém objektu, navazuje na pomyslnou osu mezi ulicí a zahradou. Svým umístěním rozděluje provoz školy a družiny.
Družinu jsme dimenzovali tak, aby nekonkurovala objektu školy. Pojali jsme ji jako jednoduchý dřevěný hranol, naším záměrem bylo vytvořit kontrast k historizujícímu stylu školy. Hlavní hmoty obou staveb jsou od sebe odsunuty, ke kontaktu dochází pouze ve vstupní části, kterou jsme zvýraznili rukávcem. Chrání uživatele před nepřízní počasí a probíhá do zahrady, kde ho ukončuje stejný architektonický prvek. Hmota nástupu je zaklesnuta do hlavní hmoty objektu. Tvoří ji hranol s propsaným schodištěm do fasády z uliční části. Pod vykonzolovaným schodištěm tak vzniká krytý servisní vchod, který je vůči hlavnímu vchodu upozaděn. Ze zahradní zóny se do objektu propisují dvě pásová okna vzájemně posunutá oproti sobě v horizontálním směru. Ostatní okna jsou na fasádě potlačena dřevěným předsazeným roštem. V nárožních částech z ulice je rozředěn větším rozpalem a jiným druhem řeziva tak, aby došlo k rytmizaci fasády a různým propustnostem světla ve večerních hodinách z interiéru do exteriéru. Rošt má také funkci estetickou, navíc akcentuje relaxační funkci objektu.

V přízemí přístavby se nachází vstupní chodba, z níž je přístup do školní jídelny, sociálního zázemí jídelny, kabinetu i do budovy školy. Dále je tu schodiště do 2. NP. Vstupní část respektuje kontakt mezi novou a stávající částí. V interiéru jsme přiznali historizující fasádu, doplnili jsme ji prvky designově korespondujícími s novým objektem. Niky po zazděných oknech byly využity pro informační systém a prezentaci školy.
Výdejna jídelny je nyní přístupná přes chodbu přímo z jídelny nebo od Národní ulice. Navazující prostory v přízemí původní budovy byly upraveny. Z původních šaten a místnosti správce vznikla odborná učebna s kabinetem, v původní rekreační učebně byla zřízena průchozí šatna, další šatna vznikla i v původním nevyužitém prostoru. Ve zbylé části se nachází stavebně oddělený sklad.
Ve 2. NP přístavby se nacházejí dvě místnosti propojené skládací akustickou stěnou. Obě slouží pro provoz a potřeby školní družiny, jedna z nich je navíc uvažovaná jako výtvarná třída. Ve 2. NP jsou také toalety a úklidová místnost, v níž je umístěn plynový kotel.

Materiálové řešení interiéru bylo navrženo v kontrastu k přírodnímu exteriéru novostavby. Jednotlivé provozy jsou barevně odlišeny v podlahové ploše v základních barvách: žluté, zelené, oranžové, modré a zelené. Stropy hlavních místností byly opatřeny protihlukovým systémem, který je rytmizován ve dvou úrovních a nepravidelným půdorysným umístěním (cik-cak).

Autorská zpráva
Foto: Matěj Hošek


Přístavba školní družiny získala titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018 v kategorii Novostavby budov


Autor: projectstudio8 – Bohuslav Strejc, Ondřej Janout, Jiří Korelus

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.